Party burgeri na tri načina
Sastojci (6 komada)
Za meso:
| 850 g | mljevene junetine ili miješanog mesa |
| sol | |
| papar |
Za peciva:
| 6 | kajzerica |
| maslac | |
| bijeli sezam | |
| crni sezam |
Za cheeseburgere:
| ljuti kečap | |
| majoneza | |
| gauda u listićima | |
| rajčica | |
| ljubičasti luk | |
| kiseli krastavci | |
| zelena salata |
Za burger s jajem i slaninom
| coctail umak | |
| cheddar sir | |
| slanina | |
| jaje | |
| kiselica |
Za burger s gljivama:
| 1 žličica | senfa |
| 3 žlice | majoneze |
| 1 žličica | soka limuna |
| papar | |
| kisela paprika | |
| šampinjoni (smeđi i/ili bijeli) | |
| matovilac |
Priprema
- 1
Mljeveno meso stavi u zdjelu, dodaj sol i papar pa razradi u kompaktnu smjesu. Odvoji na šest jednakih dijelova i oblikuj burgere tako da su širi od promjera peciva. Prstima ih malo utisni u sredini.
- 2
Na tavi zagrij ulje pa burgere peci 3-4 minute s obje strane. Samo ih jednom preokreni i nemoj ih bosti vilicom niti stiskati lopaticom. Za cheeseburgere, pred kraj pečenja na pljeskavicu položi po listić gaude i poklopi. Kad se sir rastopi, izvadi iz tave.
- 3
Peciva prereži na pola. Rastopljenim maslacem premaži prerezanu stranu donjeg dijela peciva i vanjsku stranu gornjeg dijela peciva. Gornji dio peciva pospi sjemenkama crnog i bijelog sezama. Premazana peciva složi na lim za pečenje i zapeci u pećnici na 200 °C oko 8 minuta.
- 4
Za cheeseburgere nareži luk i rajčicu na kolutove, a kisele krastavce na listiće. Na donji dio peciva stavi ljuti kečap i majonezu. Potom stavi burger s rastopljenim sirom pa redom rajčicu, luk, kisele krastavce i zelenu salatu. Poklopi gornjim dijelom peciva.
- 5
Za burger s jajem i slaninom ispeci jaje na oko i isprži slaninu. Donji dio peciva premaži cocktail umakom pa stavi pljeskavicu. Na nju naribaj cheddar, dodaj kriške slanine i pečeno jaje. Na vrh stavi listiće kiselice i poklopi pecivom.
- 6
Za burger s gljivama, zamiješaj umak od senfa, majoneze, soka limuna i papra. Šampinjone nareži na deblje kriške pa ih ispeci s obje strane na ulju i posoli. Donji dio peciva premaži umakom, dodaj burger, na njega kiselu papriku pa gljive i matovilac te poklopi pecivom.
- 7
Naravno, sastojke možeš kombinirati i prema vlastitom ukusu.