Pire od batata s poširanim jajetom i špinatom
Sastojci (2 porcije)
| 1 veliki | batat |
| 1 žličica | maslaca |
| soli | |
| papra | |
| 2 | jaja |
| 50 g | špinata |
| 50 g | slanine |
| čili u prahu |
Priprema
- 1
Batat oguli i nareži na kockice. Skuhaj u posoljenoj vodi, ocijedi, dodaj maslac pa štapnim mikserom pretvori u pire.
- 2
Odaberi slaninu narezanu na trakice. Poprži ih na suhoj tavi dok ne postanu hrskave. Odloži sastrane. Na masnoći koju je pustila slanina kratko poveni baby špinat. U zadnjem koraku pripreme poširaj jaja.
- 3
Zagrij veću količinu vode pa joj dodaj žlicu alkoholnog ili jabučnog octa. Pusti da voda zavrije pa ugasi vatru ili je skroz smanji. Jaja ocijedi kroz cjedilo u zdjelicu ili ramekin. Žlicom promiješaj vodu tako da se stvori vrtlog.
- 4
U sredinu vrtloga nježno spusti jaje iz zdjelice. Kuhaj 3-4 minute.
- 5
U svaku zdjelicu rasporedi pire od batata, špinat, poširano jaje pa namrvi hrskavu slaninu.
- 6
Sve začini svježe mljevenim paprom i mrvljenim čilijem.