Princes-krafne s limunom i meringom
Sastojci (14 porcija)
Za kuhano tijesto
| 200 mililitara | K-Bio svježeg mlijeka s 1,5% m.m. |
| 170 mililitara | vode |
| 40 grama | šećera |
| 5 grama | soli |
| 100 grama | K-Bio maslaca |
| 230 grama | K-Bio pšeničnog bijelog brašna |
| 300 grama | jaja |
Za kremu od limuna
| 250 mililitara | soka od limuna |
| 180 grama | šećera |
| 2 | jaja |
| 4 | žumanjka |
| 225 grama | K-Bio maslaca |
Za umak od borovnica
| 150 grama | K-Bio borovnica |
| 15 grama | šećera |
| korica limuna | |
| 10 grama | škrobnog brašna |
Za meringu
| 4 | bjelanjka |
| 200 grama | šećera |
| 100 mililitara | vode |
Priprema
- 1
Pripremi kuhano tijesto tako da u loncu zagriješ vodu, mlijeko, sol, šećer i maslac. Kad zavrije, dodaj brašno i brzo miješaj dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki. Prebaci tijesto u zdjelu i ostavi da se malo ohladi. Dodaj jaja jedno po jedno i miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- 2
Ohlađenu smjesu stavi u vrećicu za ukrašavanje i istiskuj krugove promjera cca 4 cm na lim obložen papirom za pečenje. Peci na 180 °C oko 20 minuta, bez otvaranja pećnice.
- 3
Za kremu od limuna u lončiću zakuhaj sok od limuna i šećer. U zdjeli izmiksaj jaja i žumanjke. Polovicu vrelog soka ulij u jaja da se temperiraju, a zatim sve zajedno vrati u lončić.
- 4
Kuhaj na niskoj temperaturi uz miješanje dok se krema ne počne zgušnjavati (ne smije zakuhati). Makni s vatre, dodaj maslac i miksaj štapnim mikserom. Ohladi.
- 5
Pripremi umak od borovnica. U lončiću na niskoj vatri kuhaj borovnice sa šećerom i limunovom koricom. Škrobno brašno razmuti s malo vode i umiješaj u borovnice. Kuhaj dok se umak ne zgusne, zatim ohladi.
- 6
Za meringu u lončiću zakuhaj vodu i šećer dok se ne pojave prozirni mjehurići. Bjelanjke miksaj na niskoj brzini dok ne dobiješ lagani snijeg. U tankom mlazu ulijevaj vrući šećerni sirup u bjelanjke, miksajući na najvećoj brzini. Nastavi miksati dok se meringa ne ohladi i postane sjajna.
- 7
Slijedi slaganje. Svaku krafnu prereži po vrhu. Dvije trećine donjeg dijela napuni kremom od limuna, a jednu trećinu umakom od borovnica. Na gornju polovicu istisni meringu i lagano zapeci u pećnici 5 minuta na 170 °C. Poklopi i posluži.