Punjene paprike
Sastojci (10 komada)
10 | paprika babura |
850 g | miješanog mljevenog mesa |
1 glavica | luka |
2 režnja | češnjaka |
1 žličica | slatke mljevene paprike |
sol | |
papar | |
2 žlice | nasjeckanog peršina |
100 g | riže |
Za umak
2 žlice | ulja |
1 žlica | brašna |
1 l | pasirana rajčica |
600 ml | vode |
Priprema
- 1
Paprike operi i očisti tako da im odrežeš vrh pa kroz otvor izvadi sjemenke i bijelu opnu.
- 2
Luk, češnjak i svježi peršin nasjeckaj.
- 3
U veću zdjelu dodaj meso pa ubaci luk, češnjak, mljevenu papriku, sol, papar, peršin i rižu. Dobro promiješaj smjesu kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili. Najlakše ćeš je zamiješati rukama.
- 4
Svaku papriku napuni mesnom smjesom. Nemoj staviti previše smjese u paprike jer će se sastojci pri kuhanju proširiti.
- 5
U veći lonac ulij ulje, zagrij ga pa dodaj brašno. Pomiješaj i prži do svijetlo smeđe boje. Potom ulij pasiranu rajčicu i dobro promiješaj (pazi na grudice). Zatim ulij vodu i promiješaj.
- 6
Dok se umak grije na vatri, ubaci paprike tako da ih slažeš jednu do druge otvorom prema gore. Umak s rajčicom treba prekriti paprike, ali tik iznad njihove visine. Prema potrebi dodaj još malo vode ili pasirane rajčice.
- 7
Poklopi i kuhaj oko 1,5 sat, povremeno provjeri i protresi paprike. Posluži uz pire krumpir.