Rogel torta
Sastojci (12 porcija)
Sastojci za kore:
| 680 g | brašna |
| 5 g | soli |
| 80 g | šećera |
| 6 | žumanjaka |
| 175 g | maslaca |
| 150 ml | vode |
| 75 ml | mlijeka |
Sastojci za kremu:
| 750 ml | mlijeka |
| 6 | žumanjaka |
| 2 | jaja |
| 110 g | šećera |
| 90 g | škrobnog brašna |
Sastojci za meringu:
| 6 | bjelanjaka |
| 350 g | šećera |
| soli |
Sastojci za ukrašavanje:
| 100 g | vrhnja za šlag |
| Karamel preljev |
Priprema
- 1
Prosij brašno u zdjelu. Dodaj sol i šećer, zatim maslac i umijesi rukama u mrvičastu smjesu.
- 2
Dodaj žumanjke, vodu i mlijeko. Mijesi rukama dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Oblikuj u valjkasti oblik iz kojeg ćeš rezati kore.
- 3
Kad se smjesa ohladi, reži tijesto u jednake, manje dijelove. Kore trebaju biti krug promjera 24 cm.
- 4
Kore stavi na papir za pečenje i peci po dvije u pećnici 10 minuta na 180 °C. Kada se ispeku, ostavi ih da se ohlade.
- 5
Za kremu, pomiješaj žumanjke, jaja, šećer i prosijano škrobno brašno. Zagrij mlijeko do vrenja i dodaj mu smjesu s jajima. Pomiješaj da se smjesa temperira i vrati u lonac te kuhaj na laganoj vatri. Pazi da se krema ne prekuha.
- 6
Kremu prekrij folijom i ostavi da se ohladi.
- 7
Smiksaj ohlađenu kremu i dodaj 100 ml vrhnja za šlag.
- 8
Za meringu, smiksaj bjelanjke u lagani snijeg. Postepeno dodaj šećer i miksaj dok se šećer skroz ne otopi.
- 9
Koru premaži kremom, zatim stavi karamel umak i ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve kore. Na kraju tortu ukrasi meringom.