Škotska jaja s lososom i kozicama
Sastojci (4 PORTION)
Sastojci:
250 g | fileta lososa (bez kože) |
250 g | očišćenih repova kozica |
0.5 | limuna |
1 žlica | kapara |
1 žlica | nasjeckanog svježeg peršina |
1 žlica | sušenog kopra |
sol | |
papar | |
6 | jaja |
100 g | panko mrvica |
50 g | brašna |
1 l | ulja za prženje |
Sastojci za umak:
80 g | majoneze |
2 žlice | kiselog vrhnja |
1 žlica | soka limuna |
sušeni vlasac | |
sol | |
papar |
Priprema
- 1
Odmrzni losos i repove kozica. Losos nareži na krupnije komade pa ih stavi u sjeckalicu. Dodaj repove kozica.
- 2
Nasjeckaj sitno kapare i peršin pa ih također dodaj u sjeckalicu, uz sol, papar i sušeni kopar. Izmiksaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
- 3
U hladnu vodu stavi kuhati 4 jaja, nakon što voda prokuha, kuhaj ih 6 minuta pa ih oguli.
- 4
Smjesu s ribom podijeli na četiri dijela. Od svakog dijela vlažnim rukama oblikuj polpetu pa na sredinu stavi jaje i obloži ga smjesom sa svih strana. Kad oblikuješ svaku kuglu, spremi je u hladnjak da se malo stisne, barem na 10 minuta.
- 5
Dva jaje razmuti za paniranje. Svaku kuglu potom ubaci u brašno, pa u jaja i na kraju u panko mrvice.
- 6
U manjem dubljem loncu zagrij ulje za prženje. Prži dvije po dvije kugle, oko 5 minuta, povremeno ih okrećući kao bi se ravnomjerno ispržile. Pržena škotska jaja stavi na papirnati ručnik kako bi se ocijedila od masnoće te ih posoli izvana.
- 7
Pomiješaj sve sastojke za umak u manjoj zdjelici.
- 8
Škotska jaja s lososom i kozicama posluži topla uz umak na bazi majoneze i omiljenu lisnatu salatu. Prema želji, možeš jelo pojačati i dodatnim prilogom.