Složenac od starog kruha
Sastojci (4 porcije)
200 g | starog kruha |
250 g | kobasice |
1 | crvena paprika |
150 g | sira Gouda |
2 | mlada luka |
5 | jaja |
150 g | milerama |
2 dcl | mlijeka (3,5 % m.m.) |
sušeni timijan | |
Sol i papar po želji | |
maslac za premazivanje | |
svježi bosiljak, po želji | |
čili u prahu |
Priprema
- 1
Stari kruh, Kranjske kobasice i papriku nareži na kockice približno iste veličine.
- 2
Sir naribaj, manji dio odvoji za posipavanje. Mladi luk nareži na kolutiće. Sve sastojke pomiješaj u jednoj zdjeli.
- 3
U drugoj zdjeli razmuti jaja. Dodaj im mileram i mlijeko. Posoli, popapri i dodaj sušeni timijan. Smjesom s jajima prelij sastojke u kalupu. Pospi ostatkom sira.
- 4
Stavi peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzijusa. Peci pola sata najmanje. Zatim provjeri je li smjesa pečena tako da ubodeš čačkalicom (ili nožem) u sredinu, ako na njima ima dosta smjese, ostavi još u pećnici. Vrijeme pečenja ovisi i o samoj pećnici i vrsti kalupa.
- 5
Kad je gotov, izvadi ga iz pećnice i ostavi nekoliko minuta da se ohladi. Ako je potrebno, nožem pažljivo prođi po unutrašnjem rubu kalupa pa skini obruč. Pospi nasjeckanim listićima svježeg bosiljka i mljevenim čilijem.
- 6
Složenac posluži uz svježu salatu i čašu jogurta ili mlijeka. U njega možeš staviti i druge sastojke prema želji, jer je idealno jelo za potrošiti ostatke iz hladnjaka.