Spaljeni baskijski cheesecake s jagodama
Sastojci (10 komada)
| 450 g | krem sira | 
| 100 g | šećera | 
| 1 žličica | arome vanilije | 
| 1 | prstohvat soli | 
| korica 1/2 limuna | |
| 3 | jaja | 
| 2 žlice | glatkog brašna | 
| 300 g | jagoda | 
| 240 ml | vrhnja za šlag, 30 % m. m. | 
Za ukrašavanje
| 100 g | jagoda | 
| šećer u prahu | |
| listići mente | 
Priprema
- 1
Pećnicu zagrij na 235 °C. Uzmi kalup promjera 18 cm. Obloži ga papirom za pečenje – i dno i bočne stranice. Neka papir bude barem 5-6 cm viši od kalupa, jer će kolač tijekom pečenja nabujati. Jagode nareži na manje komade.
- 2
U zdjeli pomiješaj krem sir i šećer pa miksaj oko 5 minuta dok ne dobiješ glatku kremu.
- 3
Potom ulij aromu vanilije, dodaj prstohvat soli i naribaj koricu pola limuna te ponovno izmiksaj.
- 4
Ulij zatim i vrhnje za šlag te opet miksaj dok smjesa ne bude ujednačena. Potom dodaj jedno po jedno jaje cijelo vrijeme miksajući.
- 5
Brašno prosij direktno u smjesu, opet kratko izmiksaj. Dodaj narezane jagode i nježno ih umiješaj špatulom.
- 6
Peci kolač u pećnici 25-30 minuta. Kolač će nabujati i karamelizirati se, odnosno, treba uloviti tamno-smeđu boju, kao da je zagorio.
- 7
Izvadi kolač iz pećnice i ostavi ga da se ohladi na sobnu temperaturu. Potom ga spremi u hladnjak na najmanje 5 sati, a najbolje preko noći. Kolač će se stisnuti i splasnuti.
- 8
Prije posluživanja, kolač ukrasi narezanim jagodama, pospi šećerom u prahu te dodaj listiće mente, prema želji.