Torta od lješnjaka i vanilije
Sastojci (10 komada)
Sastojci za kremu
| 6 | žumanjaka |
| 70 g | šećera |
| 35 g | škrobnog brašna |
| 400 g | mlijeka |
| 1 | K-Classic vanilin šećer |
| 1 žličica | ekstrakta vanilije |
| 1 vrećica | K-Classic želatine u prahu |
| 50 g | vode |
| 500 g | vrhnja za šlag |
Sastojci za biskvit
| 6 | bjelanjaka |
| 170 g | šećera |
| 200 g | K-Classic mljevenih prženih lješnjaka |
| 15 g | glatkog brašna |
| prstohvat soli | |
| 2 | K-Classic vanilin šećer |
| 0.5 žličice | kakaa |
Priprema
- 1
Za kremu, smiksaj žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dodaj škrob i 50 g mlijeka, pa promiješaj. Ostatak mlijeka zagrij do vrenja, pa procijedi u smjesu od žumanjaka neprestano miješajući.
- 2
Smjesu stavi u čisti lonac i kuhaj par minuta dok se ne zgusne. Makni s vatre, dodaj ekstrakt vanilije, prekrij plastičnom folijom i ostavi da se hladi.
- 3
Stavi želatinu u vodu i pusti 10 minuta da nabubri, pa je dodaj u toplu kremu i promiješaj.
- 4
Kremu pokrij folijom i ostavi da se ohladi do kraja. Kada se krema ohladi na sobnu temperaturu, dodaj joj šlag i stavi u hladnjak na nekoliko sati.
- 5
Za biskvit, smiksaj jaja i sol, pa im postepeno dodaj šećer dok ne dobiješ čvrstu i glatku smjesu.
- 6
U smjesu umiješaj 150 g lješnjaka, brašno i kakao. Smjesu podijeli na dva dijela.
- 7
Na papir za pečenje iscrtaj pravokutnik veličine 30 x 24 cm i pola smjese stavi preko toga. Peci 15 minuta na 175 °C. Ponovi postupak s drugom polovicom smjese.
- 8
Kada se biskvit ohladi, okreni ga naopako i skini papir za pečenje. Biskvit prereži na 3 dijela, svaki širine 10 cm. Ukupno ćeš dobiti 6 slojeva biskvita.
- 9
Izmiješaj ohlađenu kremu, pa počni slagati slojeve – biskvit, krema, biskvit, krema, sve dok ne potrošiš sve slojeve biskvita. S ostatkom kreme i lješnjaka ukrasi vanjski dio torte.
- 10
Torta se treba hladiti minimalno 12 sati prije posluživanja.