Vafli od knedla
Sastojci (2 porcije)
| grančica timijana | |
| 0.5 vezice | vlasca |
| 2 žlice | mlijeka |
| 1 | jaje |
| sol | |
| 125 g | ljutike |
| 2 žličice | maslaca |
| 1 žlica | smeđeg šećera |
| 1 | štapić cimeta |
| 130 ml | suhog crnog vina |
| 100 ml | povrtnog temeljca |
| 1 žlica | škrobnog brašna |
| 400 g | crvenog kupusa |
| 1 žlica | suncokretova ulja |
| 2 žlice | lješnjaka |
| papar |
Priprema
- 1
Vlasac sitno nasjekcaj,a timijan natrgaj na listiće. Knedle nareži na komadiće, zgnječi vilicom te pomiješaj s mlijekom, jajem, solju i timijanom pa umijesi glatko tijesto.
- 2
Ljutike prepolovi, posoli i pirjaj dvije minute na žličici rastopljeog maslaca u lončiću. Dodaj šećer i kratko karameliziraj, a zatim dodaj grančicu timijana i štapić cimeta. Dolij 100 ml vina i 50 ml temeljca, poklopi i lagano kuhaj 15-ak minuta. Nakon toga ukloni grančicu timijana i štapić cimeta te dodaj škrobno brašno razrijeđeno u malo vode.
- 3
Kupus operi i nareži na tanke trakice. Lješnjake i kupus pirjaj 2 do 3 minute na malo ulja u tavi. Dodaj ostatak vina i temeljca, kuhaj kratko dok tekućina malo ne ispari pa dodaj polovicu nasjeckanog vlasca i ostatak maslaca. Začini solju i paprom.
- 4
Tijesto rasporedi u aparat za vafle i ispeci dva velika vafla. Posluži vafle s pečenom guskom, pirjanim kupusom. Sve pospi ostatkom vlasca.