Vitello tonnato
Sastojci (4 porcije)
| 1 kg | telećeg buta |
| 2 | mrkve |
| 6 | slanih inćuna |
| 2 | tvrdo kuhana jaja |
| malo svijetlog vinskog octa | |
| 2 lista | kadulje |
| 2 režnja | češnjaka |
| 300 g | tune u konzervi, ocijediti |
| 30 g | kapara |
| 1 l | bijelog vina |
| 2 lista | lovora |
| 1 stabljika | celera |
| maslinovo ulje | |
| sok od limuna | |
| papar i sol po potrebi |
Priprema
- 1
Meso stavite u posudu s litrom bijelog vina. Dodajte listove lovora, češnjak, kadulju te mrkvu i celer narezane na komadiće.
- 2
Nakon 12 sati mariniranja izvadite meso i stavite ga u lonac. Dolijte pola količine procijeđene marinade, dodajte dovoljno vode da prekrije meso te kuhajte oko sat i pol (odnosno dok meso ne omekša).
- 3
Nakon toga meso izvadite, ohladite na sobnu temperaturu i stavite u hladnjak do posluživanja.
- 4
Pripremite umak: u blenderu izmiksajte inćune, tunu i kuhane žumanjke.
- 5
Kapare nasjeckajte i dodajte u blender, a nakon toga umiješajte malo limunova soka i pola šalice maslinova ulja.
- 6
Kako biste razrijedili umak, dolijte malo mesnog temeljca, kratko miksajte i ostavite da se ohladi. Po želji, posolite i popaprite.
- 7
Ohlađeno meso (iz hladnjaka) narežite na što tanje kriške, složite na pladanj i prelijte pripremljenim umakom od tune.