Vol-au-vent s gljivama
Sastojci (10 komada)
Za košarice
| 1 | pakiranje lisnatog tijesta (280 g) |
| 1 | žumanjak |
Za nadjev
| mješavina gljiva | |
| maslac | |
| maslinovo ulje | |
| sol i papar | |
| češnjak | |
| vlasac |
Priprema
- 1
Odmrzni lisnato tijesto. Razvaljaj tijesto na debljinu od oko pola centimetra.
- 2
Okruglim rezačem za kekse izreži paran broj oblika. Jednu polovicu ostavi čitave, a drugoj polovici izreži manjim kalupom rupu u sredini, poput keksa koji se pune pekmezom. Neka rupa u tijestu bude dovoljno velika da košarice možeš napuniti nadjevom.
- 3
Zagrij pećnicu na 180°C. Pleh obloži papirom za pečenje. Posloži cijele diskove od tijesta pa ih nabockaj čačkalicom i premaži umućenim žumanjkom. Potom preko njih stavi po jedan dio tijesta s rupom u sredini kako bi nastala košarica. Gornji dio tijesta također premaži jajetom.
- 4
Peci oko 8 do 10 minuta, odnosno dok košarice ne dobiju zlatnu boju.
- 5
Košarice možeš puniti raznim nadjevima, po želji. Jedan od najjednostavnijih je onaj od sotiranih šampinjona s malo češnjaka i peršina.