Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Goveđi odresci: pećnica ili roštilj

Znaš li da ne postoji „jedan” tipičan goveđi odrezak? Omiljeni su odresci od govedine, na primjer, ramstek, filet, entrecôte, rib-eye ili odrezak od pečenice. Oni se razlikuju ovisno o veličini, debljini i dijelu goveda iz kojeg se izrezuju.

Dobro je znati

Goveđi odresci imaju ova posebna svojstva

Svježi goveđi odrezak u detaljnom prikazu

Goveđi odresci idealni su za kratko pečenje ili roštiljanje. Postoje različite vrste odrezaka, koje se razlikuju po debljini i vremenu pripreme. Uz nekoliko iznimaka, zapravo su bez kosti, a meso im je nemasno. Razlike kod goveđeg odreska postoje u pogledu okusa, mramoriranja mesa i udjela masti. On na 100 grama mesa iznosi oko 19 grama i 271 kilokaloriju. Važne sadržane mineralne tvari i vitamini su željezo, magnezij te vitamini B12 i B6.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe goveđi odrezak?

Današnje govedo izvorno potječe od euroazijskog tura. Kvaliteta goveđih odrezaka ovisi o podrijetlu i držanju životinje te se razlikuje ovisno o tome od kojeg se dijela životinje proizvodi. Postoje sljedeći goveđi odresci: odrezak od vratine, odrezak od pečenice, entrecôte, odrezak T-bone i ramstek. Omiljene su sorte odrezak rib-eye te ramstek. Odrezak rib-eye potječe s visokog rebra, dakle, prednjeg dijela goveda. On je posebno sočan i mekan. Ramstek se reže iz leđa goveda i ima nešto čvršću konzistenciju.


Sezona

Kada je sezona goveđeg odreska?

Goveđi odresci dostupni su tijekom cijele godine. Oni se prodaju svježi, zapakirani ili pak zamrznuti.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati goveđi odrezak i kako se treba čuvati?

Svježi goveđi odrezak u detaljnom prikazu

Ovako će uspjeti priprema

Goveđi odrezak mora se prije pripreme pravovremeno izvaditi iz hladnjaka. Zatim je meso potrebno osušiti tapkanjem te, u svrhu prženja, dodati malu količinu ulja u tavu. Temperatura bi morala iznositi 180 Celzijevih stupnjeva jer će samo tako odrezak biti hrskav. Trajanje prženja ovisi o debljini i težinu komada, no, općenito gledano, moralo bi biti kratko. Meso ne smije biti suviše dugo prženo jer će inače biti žilavo. Zatim se može peći u pećnici. Ondje se postupak pripreme treba dovršiti pri niskoj temperaturi (oko 95 Celzijevih stupnjeva).

Ovako se pravilno čuvaju goveđi odresci

Goveđi odresci moraju se hladiti u hladnjaku pri temperaturi od četiri do sedam Celzijevih stupnjeva. Moraju se pripremiti u roku od tri do pet dana. Također, trebaju biti zapakirani suhi i zrakonepropusno. Kako bi se produljio rok upotrebe goveđih odrezaka, meso se može zamrznuti. Pri tome je smisleno vakuumirano pakiranje. U zamrzivaču se mogu čuvati od dva do tri mjeseca. Zamrznuto meso mora se odmrzavati u hladnjaku.


Sastojci

Ovo se nalazi u goveđem odresku

Uz goveđi filet, goveđi odresci ubrajaju se među najbolje dijelove goveđeg mesa. To meso sadrži velike količine vitamina i mineralnih tvari. Važni za tijelo su vitamini B2, B3, B6 i B12 te kalcij, magnezij, kalij, cink i željezo.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 163 kcal

Ugljikohidrati: 0,05 g

Bjelančevine: 29,53 g

Masti: 4,81 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,02 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,17 mg

Vitamin B6: 0,48 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,58 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 7 mg

Željezo: 3,22 mg

Kalij: 387 mg

Magnezij: 29 mg

Natrij: 253 mg