Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mljevena govedina: aromatična i pikantna

Mljevena govedina sastoji se od mišićnog mesa bez tetiva, koje se najčešće nudi grubo ili sitno mljeveno. Međutim, poznata je i pod nazivima „mljeveno” ili „faširano meso” te se upotrebljava u brojnim različitim jelima.

Dobro je znati

Mljevena govedina ima ova posebna svojstva

Svježa mljevena govedina u detaljnom prikazu

Mljevena govedina je govedina koja je usitnjena u stroju za mljevenje ili sjeckanje mesa. Mljevena govedina vrlo je zdrava jer ima visok udio željeza od oko 1,92 miligrama na 100 grama. Ovo meso dodatno sadrži cink i vitamin B12. Okus mu je izražen i pikantan. Svježa mljevena govedina ima tamnocrvenu nijansu boje, dok će lošije ili blago pokvareno meso poprimiti svijetlosmeđu ili nešto tamniju nijansu smeđe boje. Sirova mljevena govedina morala bi se, uslijed visokog udjela purina, koji može uzrokovati giht, jesti tek povremeno.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mljevena govedina?

Današnje govedo izvorno potječe od euroazijskog tura. Kod same mljevene govedine riječ je o mljevenu, sirovom mišićnom mesu. Klasični recepti s mljevenim mesom su, na primjer, špageti bolognese ili kosani odresci.


Sezona

Kada je sezona mljevene govedine?

Mljevena govedina dostupna je tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati mljevena govedina i kako se treba čuvati?

Svježa mljevena govedina u detaljnom prikazu

U svim kućanstvima koji nisu veganski ili vegetarijanski, mljeveno meso neizostavan je proizvod. Ono se upotrebljava u brojnim jelima, bez obzira na to je li riječ o klasičnim špagetima bolognese, kosanim odrescima ili pak okruglicama od mljevenog mesa. Mljevena govedina također se često upotrebljava za nabujke i punjene paprike ili tikvice . U usporedbi s drugim sortama mesa, mljeveno meso vrlo je povoljno i može se pripremati na razne načine. 

Ovako se treba čuvati mljevena govedina

Mljeveno meso vrlo je lako kvarljivo i trebalo bi se pripremiti tijekom dana kada je kupljeno ili u skladu s navedenim rokom trajanja. U hladnjaku se treba čuvati pri temperaturi od dva do četiri Celzijeva stupnja. Optimalno je prebaciti svježe meso iz pakiranja u kutiju. Nakon nekoliko sati čuvanja, mljevena govedina mora se temeljito termički obraditi. Pakiranje zamrznutog mljevenog mesa mora se odmah nakon kupnje staviti u zamrzivač. Tako se može čuvati šest mjeseci. U okviru pripreme, mljeveno meso mora se temeljito termički obraditi. Mljevena govedina može se poslužiti i za sirovu konzumaciju, pri čemu je riječ o tatarskom mesu, no u tu svrhu mora biti posebno označeno i pojesti se u što kraćem roku.


Recepti

Što možeš pripremiti od mljevene govedine


Sastojci

Ovo se nalazi u mljevenoj govedini

Mljevena govedina sastoji se 70 posto od bezmasnog mesa i 30 posto od masti. Također, bogata je vitaminima i mineralnim tvarima te sadrži važno željezo, kalcij i magnezij, baš kao i vitamine B6 i B12.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 207 kcal

Ugljikohidrati: 0,09 g

Bjelančevine: 20,5 g

Masti: 14 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,02 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,23 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,39 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 6 mg

Željezo: 2,24 mg

Kalij: 363 mg

Magnezij: 24 mg

Natrij: 71 mg