Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tikvice: okus Mediterana

Tikvice su klasično mediteransko povrće, koje se također može jesti sirovo. Nakon kuhanja, prženja ili kuhanja na pari, tikvice će razviti nježnu, voćnu i blago orašastu aromu.

Dobro je znati

Tikvice imaju ova posebna svojstva  

Svježe tikvice u detaljnom prikazu

Tikvice izvorno potječu iz Italije. Spadaju u vrtne bundeve, a time i u biljni rod tikvica. Biljke tikvica jednodomna je biljka, što znači da ima muške i ženske cvjetove, a oba ona nalaze se na jednoj biljki. Listovi tikvice znatno su manji od svojih velikih srodnika, povrtnih tikvi, te su u puno manjoj mjeri skloni vitičastom rastu.

Tikvice su dugačke, skošene i cilindrične voćke. Unutrašnjost tikvice bijele je ili svjetlozelene boje te prožeta svijetlosmeđim ili bijelim košticama. Postoje okrugle i duguljaste tikvice, pri čemu njihova boja seže od žute, svjetlozelene i tamnozelene sve do prugaste izvedbe. 

Ovo je zajedničko tikvicama i bundevama

U pravilu se tikvice ubiru kada dosegnu duljinu između 10 i 20 centimetara. Pusti li ih se da dulje rastu (do pet kilograma), doseći će stanje (drvena kora) i veličinu bundeva. Svojstva čuvanja tikvica također su slična onima bundeve, koje se mogu čuvati do duboko u zimu. Tikvice se međusobno više razlikuju po obliku i boji, a manje po okusu. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu tikvice?

Dom tikvica izvorno je bila središnja Amerika, prije no što su se, uslijed otkrića sjevernoameričkog i južnoameričkog kontinenta, postupno počele širiti i Europom. U europskom području tikvice se prvenstveno uzgajaju u Italiji i Španjolskoj, a izvan Europe i u SAD-u.


Sezona

Kada je sezona tikvica?

Tikvice vole toplu klimu te se ubiru prvenstveno tijekom razdoblja od srpnja do listopada.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati tikvice i kako se trebaju čuvati?

Svježe tikvice u detaljnom prikazu

Tikvice su omiljeno povrće za roštilj. Osim toga, upotrebljavaju se i za pripremu mediteranskih salata i variva. Osim toga, one predstavljaju iznimno nježan povrtni prilog. Kao svježe voće tikvice se mogu čuvati do tjedan dana. Najbolje je tikvice čuvati u hladnjaku.Sastojci

Ovo se nalazi u tikvicama

Tikvice su prvenstveno bogate vitaminom A i stoga vrlo zdrave za oči. Osim toga, iznimno su niskokalorične, no svejedno zasitne, zbog čega predstavljaju idealnu dijetalnu prehranu te usto izvor cijelog niza mineralnih tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 23 kcal

Ugljikohidrati: 2,26 g

Bjelančevine: 2,03 g

Masti: 0,29 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,21 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0,12 mg

Vitamin C: 17,6 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 1 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg