Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Lisnate salate: zdrave i ukusne

Salata je samo nešto za one koji su na dijeti ili zečja hrana? Besmislica. Iako se glavice salate većinom sastoje od vode, one sadrže veliku količinu vitamina C, dijetalnih tvari i mineralnih tvari, kao što su kalij i magnezij. Mi ćemo ti otkriti što sve trebaš znati o zelenom povrću.

Dobro je znati

Lisnata salata ima ova posebna svojstva

Lisnate salate bogate su sekundarnim biljnim tvarima, karotenoidima i flavonoidima, koje poboljšavaju zdravlje. Međutim, pojedini listovi lisnatih salata neće izazvati osjećaj sitosti. Salata postaje punovrijednim obrokom tek kada se zeleni listovi pomiješaju s drugim sastojcima. U pogledu toga prvenstveno se moraju spomenuti druge sorte povrća, kao što su krastavci, rajčice, pržene gljive ili paprika.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu lisnate salate?

Svježe lisnate salate u detaljnom prikazu

Cikoriji je dom u području Sredozemlja i ondje se smatra svakodnevnim sastojkom. Ona nije toliko omiljena kao druge lisnate salate, no kod ljubitelja egzotičnih sorti nalazi se na samom vrhu popisa. Ledena salata izvorno potječe iz Sjedinjenih Američkih Država te predstavlja jednu od varijanti uzgoja zelene salate. Za uspješan uzgoj ledene salate potrebna je blaga i vlažna klima. Matovilac je isprva bio poznat u regiji Kavkaza, a zatim se njegova popularnost proširila diljem Europe. Danas se uzgaja u gotovo svim zemljopisnim širinama s umjerenom klimom. Blitva, za razliku od toga, prvenstveno se uzgaja u sredozemnim državama i u jugozapadnoj Aziji. U Europi se blitva prvenstveno uzgaja na jugu Španjolske i na jugu Italije.


Sezona

Kada je sezona lisnatih salata?

Uza svega nekoliko iznimki, sezona većine salata jest tijekom proljeća i ljeta. Na temelju iznimno velike potražnje tijekom cijele godine, sve sorte također se uzgajaju u staklenicima. Koliko god bila lijepa velika ponuda tijekom cijele godine – varijante iz staklenika često se ne mogu mjeriti sa salatama koje rastu na otvorenom. Salate uzgojene na otvorenom imaju snažnije listove, intenzivan okus te sadrže više vitamina i mineralnih tvari.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati lisnate salate i kako se trebaju čuvati?

Svježe lisnate salate u detaljnom prikazu

Cikorija i ledena salata

Kod cikorije više je riječ o svestranom povrću nego o salati. Cikorija ima posebno intenzivan okus. Kada se prži, njezin je okus blago gorak i slan. Ledena salata jedna je od najpopularnijih lisnatih salata. Ona se ubraja u zelene salate i ima slatkast okus. Dobro začinjena, ledena salata ima intenzivniji okus od drugih salata. Ona se može idealno poslužiti kao predjelo i bogata je vitaminima.

Matovilac

Matovilac se smatra jednom od najzdravijih salata te je savršen prilog ukusnim jelima, no također se može i samostalno poslužiti kao glavno jelo. Njegov je okus vrlo skladan u kombinaciji s orašastim voćem i prženom slaninom.

Blitva

Čak su tri sorte blitve popularne. Postoji sorta sa zelenom stabljikom, koja je najbolje prikladna za svježu salatu. Zatim postoji blitva s crvenom ili zelenom stabljikom, no nju je potrebno skuhati te je idealno prikladna kao prilog ribljim i mesnim jelima. Blitva je iznimno ukusna kao prilog ribljim jelima. Tijekom pripreme najbolje je dodati veliku količinu češnjaka i maslinova ulja.

Špinat

I špinat se može jesti kao salata, a za to je posebno prikladan mladi špinat u listu. Međutim, klasik je i špinat pomiješan s kiselim vrhnjem. Mladi listovi špinata mogu se održati svega nekoliko dana. Što se svježiji jede, to su mu listovi sočniji. Špinat se može zamrznuti bez ikakvih poteškoća. Međutim, nakon što se odmrzne, više se ne može upotrebljavati kao salata.Sastojci

Ovo se nalazi u lisnatim salatama

Ledena salata ekstremno je niskokalorična i stoga je idealno prikladna kao dijetalna namirnica. Matovilac zbog svojeg iznimno pogodnog profila hranjivih tvari predstavlja, posebno tijekom zimskih mjeseci, idealnu mogućnost za jačanje vlastita imunološkog sustava. I zrela se blitva zbog velikog udjela vitalnih i mineralnih tvari smatra iznimno pogodnom za zdravlje. Ova je biljka bogata vitaminom K, vitaminom A i vitaminom E te natrijem, magnezijem, kalijem i željezom. Ulja gorušice sadržana u rikoli imaju antibakterijsko djelovanje.