Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Iceberg salata: hrskava varijanta salate

Ledena salata, poznata i kao „Iceberg” salata, hrskava salata ili batavija, potječe iz SAD-a. Ona predstavlja podvrstu zelene salate te je prikladna za brojna različita hladna jela. Međutim, ova prilično mlada salata svoj naziv duguje prvenstveno svojoj metodi isporuke. Naime, kako bi se Iceberg salata mogla očuvati tijekom dugačkih prijevoznih putova, ona se održava svježom dodavanjem velikih količina leda. 

Dobro je znati

Iceberg salata ima ova posebna svojstva

Svježa ledena salata u detaljnom prikazu

Iceberg salata popularan je sastojak salata i klasičan dodatak mesnim jelima poput, na primjer, hamburgera. Iceberg salata može se konzumirati sirova te skuhana ili kuhana na pari. Ona se odlikuje svježim, sočnim i iznimno aromatičnim okusom. Kako listovi Iceberg salate, tako se može konzumirati i njezina peteljka – pri čemu peteljka često ima gorči okus od listova.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe Iceberg salata?

Iceberg salata izvorno potječe iz Sjedinjenih Američkih Država te predstavlja jednu od varijanti kultivirane zelene salate. Za uspješan uzgoj Iceberg salate potrebna je blaga i vlažna klima. Odgovarajući dobri uvjeti za uzgoj postoje, na primjer, u regijama južne i središnje Njemačke te u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. Osim toga, zelena salata prvenstveno se uzgaja i na jugu SAD-a. 


Sezona

Kada je sezona Iceberg salate?

Iceberg salata ubire se prvenstveno u razdoblju od svibnja do listopada. Sjetva se većinom provodi od travnja do svibnja. U skladu s time, Iceberg salata u svježem obliku u maloprodaji je pretežito dostupna tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci. No na temelju naprednih metoda prijevoza i očuvanja svježine Iceberg salata dostupna je u maloprodaji – bilo u sirovu ili obrađenu obliku – tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati Iceberg salata i kako se treba čuvati?

Svježa ledena salata u detaljnom prikazu

Iceberg salata popularan je sastojak salata i klasičan dodatak mesnim jelima poput, na primjer, hamburgera. Iceberg salata može se konzumirati sirova te skuhana ili kuhana na pari. Tijekom kupnje prvenstveno je potrebno obratiti pozornost na vanjski izgled glavice salate. Listovi moraju imati snažnu zelenu (ili pak crvenkastu) boju te biti čvrsti na dodir. Cjelokupna glavica može, ovisno o vrsti, težiti do 1,5 kilograma.

Ovako se čuva Iceberg salata

Iceeberg salata trebala bi se čuvati u pretincu za povrće hladnjaka. Njezina popularnost sigurno se može pripisati i njezinu dugačkom roku trajanja. Ona se može konzumirati, čuva li se pri temperaturi od jedan do četiri Celzijeva stupnja, i nakon dva tjedna. Čak će i zarezana glavica salate nakon nekoliko dana i dalje biti hrskava ako se zapakira zrakonepropusno u foliji za očuvanje svježine.


Recept dana   

Što možete pripremiti od Iceberg salate?


Sastojci

Ovo se nalazi u ledenoj salati 

Svježa ledena salata u detaljnom prikazu

Iceberg salata ekstremno je niskokalorična i stoga je idealno prikladna kao dijetalna namirnica. Osim toga, u Iceberg salati kriju se brojne vitalne i mineralne tvari, koje podržavaju imunološki sustav tijela te osiguravaju neometanu probavu. Zdravstvenoj vrijednosti ove salate doprinosi i usporedivo visok udio dijetalnih tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 13 kcal

Ugljikohidrati: 1,9 g

Bjelančevine: 0,7 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 73 µg

Vitamin B1: 0,11 mg

Vitamin B2: 0,01 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 15 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 19 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 160 mg

Magnezij: 5 mg

Natrij: 2 mg