Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Rukola: orašasta i pikantna

Rukola, koja se naziva i arugula, ubraja se u obitelj biljki krstašica. Poznavali su je već Germani, koji su je čak smatrali sredstvom za poboljšanje potencije. Nakon što su Rimljani osvojili Germaniju, donijeli su rukolu na područje Sredozemlja, odakle se proširila po cijeloj Europi.

Dobro je znati

Rukola ima ova posebna svojstva 

Svježa rikola u detaljnom prikazu

Rukola je divlja salatna biljka, čiji je okus blago oštar, orašast i pikantan, a zbog svoje svestrane arome rado se upotrebljava za pripremu salata i drugih jela. Razlikuju se sljedeće sorte:

  • vrtna gorušasta rukola
  • zidna rukola s dvostrukim sjemenkama
  • rukola s dvostrukim sjemenkama i uskim listovima

 

Na biljci rukole nalaze se rascjepkani listovi prekriveni dlačicama, koji vizualno podsjećaju na listove maslačka, odnosno biljke rotkve. Sama biljka doseže visinu rasta do 50 centimetara. Listovi su dugački između pet i 15 centimetara te se mogu jesti zajedno s lisnatom stabljikom. Karakteristika biljke rukole jest njezina zelena do intenzivno zelena boja, dok su stabljike u pravilu znatno svjetlije.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe rukola?

Rukola je već od antičkih vremena poznata kao namirnica te je prvenstveno tijekom razdoblja Rimskog Carstva doživjela uspon u jednu od najomiljenijih salatnih biljki uopće. Zavičaj rukole nalazi se u mediteranskom području, a naposljetku je, tijekom srednjeg vijeka, dospjela i do područja Srednje Europe. Biljka rukole danas se uzgaja prvenstveno u regiji Sredozemlja te u brojnim dijelovima Francuske i jugozapadne Njemačke.


Sezona

Kada je sezona rukole?

Sezona rukole traje od travnja do studenog, zbog čega je dostupna gotovo tijekom cijele godine. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati rukola i kako se treba čuvati?

Svježa rikola u detaljnom prikazu

Rukola se upotrebljava za pripremu salata i kao začin krepkim mediteranskim jelima (na primjer, jelima od tjestenine ili na pizzi). Osim toga, smatra se temeljem za proizvodnju začinskih mješavina. Okus rukole intenzivno podsjeća na dragušac, rotkvicu i orah. Za taj su aromatičan, oštar i donekle gorak okus zaslužna ulja gorušice, koja se nalaze u njezinim sjemenkama.

Stoga se biljka zelenim salatama često dodaje samo kao začinsko sredstvo. Međutim, upotrebljava se i kao pikantan nadjev na pizzama ili pak kao začinski dodatak juhama, pestu, rižotu i jelima od tjestenine. Posebno je tipično u Toskani upotrebljavati rukolu u zelenim salatama. Naime, iz te regije također potječe naziv „Rughetta” ili „Ruchetta”. Rukola se može čuvati u pretincu za povrće hladnjaka oko tjedan dana.Sastojci

Ovo se nalazi u rukoli

Svježa rikola u detaljnom prikazu

Ulja gorušice sadržana u rukoli imaju antibakterijsko djelovanje, a mineralne i vitalne tvari koje se nalaze u njoj podržavaju imunološki sustav.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 30 kcal

Ugljikohidrati: 2,1 g

Bjelančevine: 2,6 g

Masti: 0,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,09 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 62 mg

Vitamin E: 1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 160 mg

Željezo: 1,5 mg

Kalij: 369 mg

Magnezij: 34 mg

Natrij: 27 mg