Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Endivija: iznimno niskokalorična lisnata salata

Endivija se ubraja u biljnu rod cikorija te se može uvrstiti u obitelj glavočika. Endivija kao tipična ljetna salata raste poglavito u tlima bogatima humusom i na lokacijama s puno sunčeva svjetla te srednjom količinom hranjivih tvari.

Dobro je znati

Endivija ima ova posebna svojstva

Svježa endivija u detaljnom prikazu

Endivija (Cichorium endivia) u prirodnu obliku doseže veličinu između 30 i najviše 70 centimetara. Njezini listovi sastoje se od debelih i ukriženih rozeta. Osim toga, za endivije su karakteristične zelena boja listova te prilično široke peteljke bijele boje. Riječ je o lisnatoj salati prilično gorka do blago kisela okusa, koja je tipična za regiju Sredozemnog mora. Za razliku od drugih vrsta salata, endivija se može posluživati topla. Endivije su bliski srodnici vrsta salata kao što su cikorija ili radič


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe endivija?

Endivija izvorno potječe iz područja istočnog Sredozemlja, gdje je od davnina poznata kao kultivirana biljka. Naknadno širenje endivije u preostalom području Sredozemlja seže unatrag do 16. stoljeća. Danas se endivija uzgaja gotovo posvuda, od suptropskih područja sve do regija s umjerenim klimatskim uvjetima. Predvodnici u pogledu uzgoja endivije su južne regije Zapadne Europe, Južna Europa te SAD.


Sezona

Kada je sezona endivije?

Kada se endivija uzgaja na srednjoeuropskim poljima, razdoblje berbe ove vrste salate seže od lipnja do prosinca. Budući da endivija ustvari potječe iz znatno južnijih regija, razdoblje berbe u slučaju profesionalno uzgojenih biljki više se pomiče prema razdoblju od prosinca do siječnja. Endivija se u regiji Sredozemlja tradicionalno smatra i klasičnom zimskom salatom. Posljedica toga je okolnost što su endivije u svježem obliku dostupne gotovo tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati endivija i kako se treba čuvati?

Svježa endivija u detaljnom prikazu

Endivija se rado upotrebljava za pripremu najraznovrsnijih salata. Osim toga, endivija se koristi i za pripremu toplih povrtnih jela, na primjer, pečene salate od endivije. Endivija se poglavito reže sirova i na trake te jede u obliku salate. Međutim, baš kao što je slučaj kod špinata ili blitve, moguća je i topla priprema.

Gorki okus može se ublažiti kratkim uranjanjem listova salate u vodu te neutralizirati dodavanjem šećera. Budući da endivija vene relativno sporo, također se rado upotrebljava za ukrašavanje mesnih i sirnih plata ili predjela. Endivija bi se obvezno mora čuvati na hladnom i tamnom mjestu.


Recept dana   

Što možeš pripremiti od endivije?


Sastojci

Čega ima u endiviji

Endivija predstavlja iznimno niskokaloričnu namirnicu, zbog čega je idealno prikladna za dijetalnu prehranu. Osim toga, svježe endivije bogate su mineralnim tvarima, na primjer, kalijem ili fosforom. Zdravstvenu vrijednost k tomu povećavaju brojne vitalne tvari koje se kriju u endiviji. Endivija se odlikuje visokim udjelom kalcija i kalija, vitamina C, B1, B2 i B6 te provitamina A. Gorkoj tvari inulinu, koja se nalazi u mliječnom soku endivije, pripisuje se djelovanje pospješivanja mokrenja i žuči. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 14 kcal

Ugljikohidrati: 1,2 g

Bjelančevine: 1,8 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 280 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,1 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 10 mg

Vitamin E: 1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 54 mg

Željezo: 1,4 mg

Kalij: 346 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 53 mg