Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Matovilac: matovilka za kuhinjske čarolije

„Obični” matovilac ubraja se u obitelj valerijana te se naziva i matovilkom ili običnim matovilcem, muškatni oraščić. Stoga on nije srodnik zelenih salata koje su poznate kod nas. Njegov dom nalazi se u euroazijskom području, odnosno, točnije, na sjeveru Europe. Danas u divljini raste i uz rubove polja i puteljaka.

Dobro je znati

Matovilac ima ova posebna svojstva 

Svježi matovilac u detaljnom prikazu

Matovilac je jednogodišnja biljka koja raste zeljasto i obično se može brati u jesen ili zimu. Smatra se tipičnim zimskim povrćem, a stoga, upravo tijekom hladnoga godišnjeg doba, i kao važan izvor vitamina. Biljke rastu do visine između pet i 15 centimetara, a njihovi listovi dosežu duljine i do 10 centimetara. Njihov raspored odgovara lisnatoj rozeti.

Budući da matovilac može imati razne pojavne oblike, i njegovi se listovi mogu prilično razlikovati. Mogući pojavni oblici sežu od uskih i preko okruglih sve do šiljastih. Boje listova variraju u različitim nijansama zelene. Pri tome vrijedi sljedeće: što su listovi tamniji, to je njegov okus sočniji i intenzivniji. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe matovilac?

Pretpostavlja se da matovilac ljudima služi kao namirnica još od mlađeg kamenog doba. Ponajprije se upotrebljavao kao ljekovita biljka, prije no što se zatim u 16. stoljeću postupno probio do statusa namirnice. Pri tome je matovilac kao namirnica isprva bio poznat u regiji Kavkaza, a zatim se njegova popularnost proširila diljem Europe. Međutim, danas se matovilac uzgaja u gotovo svim zemljopisnim širinama s umjerenom klimom. 


Sezona

Kada je sezona matovilca?

Tipično vrijeme sjetve matovilca seže od ožujka do rujna. Zatim se matovilac često ubire počevši od listopada, i to ako je riječ o kulturama koje se uzgajaju na otvorenom. Ako se matovilac uzgaja ispod tunelskog pokrića, vrijeme berbe pomiče se više u smjeru razdoblja od studenog do veljače. U maloprodaji se svježi matovilac stoga prvenstveno može pronaći tijekom razdoblja od listopada do veljače. No u prerađenu su obliku proizvodi od matovilca dostupni tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati matovilac i kako se treba čuvati?

Svježi matovilac u detaljnom prikazu

Matovilac se može izravno jesti sirov ili poslužiti kao ukusan sastojak najraznovrsnijih salata. Osim toga, matovilac je zbog svojeg usporedivo neutralnog do blagog orašastog okusa idealan i u kombinaciji s voćem. Matovilac se može u pretincu za povrće hladnjaka čuvati dobrih tjedan dana.Sastojci

Ovo se nalazi u matovilcu

Svježi matovilac u detaljnom prikazu

Matovilac zbog svojeg iznimno pogodnog profila hranjivih tvari predstavlja, posebno tijekom zimskih mjeseci, idealnu mogućnost za što bolje jačanje vlastita imunološkog sustava. Osim toga, sadržani vitamini B osiguravaju zdrav metabolizam.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 14 kcal

Ugljikohidrati: 0,7 g

Bjelančevine: 1,8 g

Masti: 0,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 663 µg

Vitamin B1: 0,07 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,25 mg

Vitamin C: 35 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 32 mg

Željezo: 2 mg

Kalij: 420 mg

Magnezij: 13 mg

Natrij: 4 mg