Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Voće: tako slatko, tako zdravo

Voće je skupni izraz koji opisuje sve voće koje ljudi mogu jesti sirovo. Raste na drveću, grmlju i trajnicama u tropima, subtropima i umjerenim zemljopisnim širinama. U svijetu postoji više od 40 000 vrsta voća.

Dobro je znati

Voće ima ova različita svojstva

Pod voćem se podrazumijevaju plodovi biljaka iz uzgojenog ili divlje uzgojenog sjemena, kao i plodovi koji se jedu i prerađuju sirovi i imaju ugodan, često sladak, a ponekad i kiselkast okus. Udio šećera u voću često je visok. U pravilu, vrste voća potječu od višegodišnjih biljaka. S botaničkog gledišta, plod se razvija iz oplođenog cvijeta. 

Detaljan prikaz vrsta svježeg voća

Zdrava raznolikost voćnih proizvoda

Voće može biti svježe i konzervirano – uglavnom, ušećereno i narezano na kockice, ponekad prerezano na pola ili na kriške. Voćni proizvodi u čaši su slični, ali se tamo mogu pronaći i kao pire ili mousse . U trgovinama su dostupni i voćni kompoti ili gotove voćne salate u čaši. Zamrznuto voće u vrećicama ili kartonskim kutijama može se kupiti u različitim veličinama, lako se porcionira i može se ponovno zamrznuti nakon otvaranja. Također je rašireno voće u obliku sokova različite kvalitete i okusa. Bez obzira radi li se o nektaru, soku, soku bez koncentrata ili smoothieju – svi oni sadrže voće koje se može piti

Popularni egzotični plodovi

U azijskoj kuhinji zreli plodovi yuzua često se koriste za pripremu obilnih, voćnih salata, ali i kao sastojak aromatičnih preljeva. Također služi kao preljev za brojne japanske kolačiće. Osim soli i papra, plod yuzua u Japanu koristi se i kao začin kako bi jela bila više kisela ili gorka. Kivani, pitaja ili zmajsko voće, acerola i slično egzotično voće također se sve češće nalazi u ponudi u trgovinama.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe voće?

Voće se može pronaći diljem svijeta. Razlikuju se autohtone vrste, tropsko voće i egzotične vrste. Budući da tropsko voće i druge egzotične vrste trebaju odgovarajuću klimu za rast, moraju se uvoziti. Druge vrste, poput raznih vrsta koštuničavog voća, također relativno dobro uspijevaju u umjerenim geografskim širinama.


Sezona

Kada je sezona voća?

Voće je dostupno tijekom cijele godine – ako ne domaće, onda barem kao uvezeni proizvod.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati voće i kako se treba čuvati?

Detaljan prikaz vrsta svježeg voća

Voće se obično može jesti svježe. No tu su i kompoti, marmelade, mousse i preljevi za kolače koji se prave od voća. Ono oplemenjuje mliječne proizvode, deserte, umake i jela od mesa. Može se kuhati, sušiti, konzervirati i pasirati. Postoje voćni brendiji, likeri, rakije i slično. Također je rašireno voće u obliku sokova različitih kvaliteta i okusa (na primjer nektar, sok ili sok bez koncentrata). U smoothieju se voćni proizvod potpuno prerađuje u napitak koji je vrlo kremast. Budući da se voće obično relativno brzo kvari, trebalo bi ga jesti ubrzo nakon kupnje. Neke se sorte mogu čuvati u hladnjaku i tako imati dulji vijek trajanja.Sastojci

Ovo se nalazi u voću

Detaljan prikaz vrsta svježeg voća

Tipične vrste voća su jabuke, koštuničavo voće, bobičasto voće, voće s korom, kao i tropsko i egzotično voće. Sjemenke takvog voća obično su vrlo hranjive zbog kalorijskog sadržaja, ali se obično ne mogu konzumirati. Zato obično imaju pulpu s visokim sadržajem vode. Stoga, iako imaju samo nižu nutritivnu vrijednost, često imaju visok sadržaj vitamina i minerala.