Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Egzotično voće: raznobojne vrste

„Egzotično“ znači da nešto dolazi iz strane zemlje i da je to nešto čudno ili neobično. Kada govorimo o egzotičnom voću, mislimo na sorte voća koje se uvoze iz dalekih zemalja s tropskom ili suptropskom klimom. 

Dobro je znati

Egzotično voće ima raznolika svojstva

Egzotično voće daje nam važne vitamine, posebno u hladno doba godine, te obogaćuje jelovnik svojim egzotičnim aromama. Zašto se sve više okrećemo egzotičnom voću, pogotovo u zimskim mjesecima? Tad je izbor lokalnog voća vrlo ograničen, a banane, kivi, naranče i drugo pružaju raznolikost.


Podrijetlo

Odakle potječe egzotično voće?

Svježe egzotično voće na detaljnom prikazu

Ne postoji opći odgovor na pitanje podrijetla egzotičnog voća. Primjerice, banana izvorno dolazi iz jugoistočne Azije, ali danas raste u gotovo svim tropskim zemljama. S druge strane, kivi potječe iz Kine. Prije stotinjak godina uvezen je na Novi Zeland, odakle dolazi i većina voća koje se danas prodaje. Naranče se najčešće uzgajaju u suptropskoj klimi, ponajviše u Brazilu. U Europi su najveće zalihe u Španjolskoj i Italiji. Španjolci su također bili pioniri uzgoja papaje u 16. stoljeću nakon što su ju otkrili u Meksiku i na drugim mjestima u Srednjoj Americi. Papaja koja se prodaje u supermarketima uglavnom dolazi s Havaja i iz Brazila. Čerimoja raste između ostalog u Izraelu, Španjolskoj, Africi, Brazilu i Tajlandu, a odatle nam dolazi tijekom cijele godine. Pitaja, s druge strane, raste u svim tropskim zemljama, posebno u Aziji.


Sezona

Kad je sezona egzotičnog voća?

Razdoblja berbe se razlikuju za svako voće. Veliki broj egzotičnog voća dostupno je tijekom cijele godine, čak i ako su neki od njih traženiji, osobito u zimskim mjesecima. Osim toga, mnogi egzotični plodovi nastavljaju sazrijevati nakon berbe. Banane se, primjerice, beru nezrele, kako se ne bi pokvarile na dugim transportnim rutama. I plodovi pitaje beru se nezreli, jer se nakon berbe mogu čuvati samo kratko vrijeme. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati egzotično voće i kako se treba čuvati?

Svježe egzotično voće na detaljnom prikazu

Egzotično voće ima dobar okus samostalno, ali i u voćnim salatama ili kao dodatak desertima. Pitaja i kivi, na primjer, mogu se jednostavno prepoloviti i izvaditi žlicom. Što se tiče banana, ovisno o sorti, one se mogu jesti sirove ili kuhane i pečene. Papaja se također može jesti sirova ili prerađena u ukusna azijska jela. Pri tome se njezine crne sjemenke ne moraju bacati. Ako se ispeku u pećnici, od njih se može napraviti ukusna i jeftina zamjena za papar. Čerimoja ima meko i nježno meso s aromom koja podsjeća na mješavinu ananasa i cimeta. Njezini plodovi su prikladni kao desert, primjerice u pudingu, u voćnoj salati ili jednostavno samostalno.Sastojci

Čega ima u egzotičnom voću

Svježe egzotično voće na detaljnom prikazu

Mango je jedno jako zdravo egzotično voće, koje sadrži važne vitamine i minerale koji jačaju naš imunološki sustav i sprječavaju oštećenja stanica. Isto tako, papaja sadrži jako važne vitamine i mineralne tvari. Sadrži puno vitamina C, A i E kao i beta-karoten. To voće je također bogato magnezijem, kalijem i kalcijem. Pitaja je 90 posto od vode i sadrži relativno malo kalorija. Ona između ostalog sadrži vitamin C, kao i minerale kalcij, natrij, kalij, fosfat i željezo. Kao i čerimoja, sadrži puno vitamina C, magnezija, kalcija i kalija. U tom suptropskom voću nalaze se i bakar i fosfor.