Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Liči: cvjetni okus

Liči je mali, zaobljeni plod tamno-ružičaste, tanke korice, koji je na starijim plodovima smećkast. Tek nakon berbe dolazi do karakterističnog stvrdnjavanja kore. Mliječno-bijelo meso je slatko-kiselog okusa i vrlo je sočno.

Dobro je znati

Liči ima ova različita svojstva

Svježi liči na detaljnom prikazu

Liči raste na stablu ličija, koje može narasti i do deset metara visoko i biti staro i preko 100 godina. Godišnje rodi između 100 i 200 kilograma ploda. Ovom drveću je potrebna topla, vlažna klima i rahlo, suho tlo. Ličiju su srodni rambutan i Logan, koji je poznat i pod pojmom Drachenauge

Pulpa ličija ima posebnu, cvjetnu notu. Jezgra je srednje veličine, tamno smeđa i podsjeća na kesten. Plodovi su u promjeru od tri do pet centimetara. Liči se svrstava u orašaste plodove zbog sva tri sloja perikarpa drvenaste ili suhe kore.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe liči?

Stablo ličija potječe iz južne Kine, gdje je poznato više od 4000 godina. Odatle se liči proširio po cijeloj jugoistočnoj Aziji. Njegov plod se tamo smatra simbolom ljubavi. Danas liči uspijeva i u drugim zemljama sa suptropskom klimom kao što su Izrael, Indija, Meksiko, Južna Afrika, Kalifornija, Australija itd.


Sezona

Kad je sezona ličija?

Liči je dostupan tijekom cijele godine. Sezona ili vrijeme glavne berbe je od studenog do ožujka.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati liči i kako se treba čuvati?

Svježi liči na detaljnom prikazu

Liči treba jesti svjež, osobito u zimskim mjesecima, odnosno u sezoni. Naravno, voće možete kupiti i konzervirano tijekom cijele godine, ali ono sadrži više šećera, a manje vitamina. Liči se može jesti samostalno, a i obogaćuje voćne salate, koktele ili azijska jela. Za konzumaciju je prikladna samo pulpa; ljusku treba pažljivo otvoriti i izvaditi jezgru. 

Liči se može držati na sobnoj temperaturi oko tjedan dana. Nakon toga voće gubi vlagu i suši se. Za zamrzavanje ličija potrebno je ukloniti koru i po mogućnosti jezgru.


Sastojci

Čega ima u ličiju

Liči je bogat vitaminom C, vitaminima B i važnim mineralima kao što su bakar, željezo, kalcij i magnezij. Jača imunološki sustav i može pozitivno utjecati na umor, probleme s kožom i metaboličke procese. Liči sadrži oko 75 kilokalorija na 100 grama.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 75 kcal

Ugljični hidrati: 17 g

Bjelančevine: 0,9 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,02 mg

Vitamin C: 39 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 8 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 182 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 3 mg