Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kaki: azijska šljiva

Ova kultivirana biljka iz Azije koristi se u Kini više od 2000 godina i kolokvijalno je poznata kao „kineska šljiva“. No, to je samo jedno od mnogih imena voća koje ima plod nalik rajčici. Kaki je poznat i kao medena jabuka, Sharon voćka ili dragun, pri čemu je Sharon voćka sorte iz Izraela koja ima blaži okus i nema sjemenke.

Dobro je znati

Kaki ima ova različita svojstva 

Svježi kaki na detaljnom prikazu

Drvo kakija pripada obitelji ebanovine, može narasti do deset metara visoko bez rezidbe i podsjeća na stablo jabuke. Posebnost kakija je da plod obično sazrije tek kada je stablo već izgubilo većinu listova. Sam kaki je bobičasto voće i ima ovalni do okrugli oblik. Ima tanku, sjajnu i koru koja se djelomično može žvakati. Meso je svijetle boje i sazrijevanjem postaje mekše. Ako je zreo, kaki se može jesti samostalno i s korom, a možeš ga jesti i žlicom, slično kao kivi. Stabljika i listovi se uklanjaju.

Proces zrenja kakija

Nezreli kakiji ostavljaju neugodan premaz na jeziku uzrokovan taninima . Ti tanini se neutraliziraju tijekom procesa zrenja. U pravilu se prodaju samo nezreli plodovi, jer je transport zrelih plodova gotovo nemoguć, pošto oni postaju sve mekši. Da bi se postigla optimalna zrelost, još čvrste plodove treba čuvati u hladnjaku, inače bi se osušili. Kaže se da skladištenje zajedno s jabukama ubrzava ovaj proces. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kaki?

Izvorno, Kaki dolazi iz Azije, dok Sharon dolazi iz nizine Sharon u Izraelu. U međuvremenu, kakiji dolaze i iz drugih toplih zemalja poput Španjolske, Italije i Brazila. Većina uzgojnih područja nalazi se u Koreji, Kini i Japanu. Vrijeme berbe je između listopada i studenog. Samo deset posto preostalog uzgoja raspoređeno je na još sedam zemalja. Ipak, Italija je glavni proizvođač za europski prostor. Kalifornija, Novi Zeland i Izrael također su među najvažnijim područjima uzgoja u svijetu.


Sezona

Kad je sezona kakija?

Kakiji su dostupni gotovo tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kaki i kako se treba čuvati?

Svježi kaki na detaljnom prikazu

Kakije je najbolje jesti bez kore. Dobra je ideja, na primjer, prepoloviti voće i jednostavno ga izvaditi. U pasiranom obliku dobra je osnova za fine deserte. Kakiji su također popularni u svježim salatama i slatku. Kaki se mora čuvati na hladnom. Budući da plodovi nastavljaju sazrijevati, ne smijete propustiti optimalno vrijeme za sazrijevanje.


Sastojci

Čega ima u kakiju

Za kaki se kaže da ima puno vrijednosti. Kada plod dosegne zrelost i postane izuzetno sladak, kaže se da može snižavati temperaturu. Za kaki se kaže da pomaže i protiv proljeva. Za stabljiku voća se kaže da ublažava kašalj, a sok od nezrelog voća snižava krvni tlak.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 70 kcal

Ugljični hidrati: 16 g

Bjelančevine: 0,6 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 266 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 16 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 8 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 170 mg

Magnezij: 8 mg

Natrij: 4 mg