Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Marakuja: slatko južno voće

Marakuja izvorno dolazi iz tropskih regija Srednje i Južne Amerike, ali se sada uzgaja i na drugim kontinentima. Biljka na kojoj raste marakuja zove se Passiflora i dolazi u više od 400 različitih vrsta. 

Dobro je znati

Marakuja ima ova različita svojstva 

Svježa marakuja na detaljnom prikazu

Egzotičnu, obično tamnoljubičastu marakuju, lako se može zamijeniti s pasionkom . Međutim, ta dva voća su različita. Pasionka je manja i nije jajolika kao marakuja. Okus marakuje je slađi. Stoga se ona često žlicom vadi ravno iz kore. Španjolci su ovo voće zamijenili za jednu vrstu nara i stoga su mu u početku dali ime granadilla. Ovo je još uvijek stručni izraz za mnoge različite vrste marakuje. Njezin okus je sladak i pomalo gorak. Marakuja je sada osvojila i međunarodne kuhinje i teško je zamisliti život bez nje. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe marakuja?

Marakuja izvorno dolazi iz Australije, Južne i Srednje Amerike. Danas raste u tropima diljem svijeta.


Sezona

Kad je sezona marakuje?

Marakuja nam dolazi tijekom cijele godine jer su termini berbe raspoređeni po cijelom svijetu. Međutim, vrhunac sezone je od lipnja do veljače. Indija, Havaji i Južna Amerika su tri zemlje gdje se ona bere. Ostala područja uzgoja su Južna Afrika i Tajland.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati marakuja i kako se treba čuvati?

Svježa marakuja na detaljnom prikazu

Ako je kora marakuje već malo naborana, ona je zrela i ima najbolju aromu. Marakuja je dobrog okusa u voćnoj salati, ali i kao sladoled, sorbet, sok i desert. Vrlo je popularna i samostalno za vađenje žlicom. Ulje za daljnju preradu u kozmetičkim proizvodima dobiva se iz sjemenki marakuje. Nadalje, latice se često koriste kao sedativ i protiv upala svih vrsta.

Savjeti za kupnju i skladištenje

Marakuju treba kupovati samo zrelu, tj. tamnoljubičastu i u najboljem slučaju malo smežuranu, jer za razliku od primjerice banana, nakon toga jedva da dozrijeva. Na sobnoj temperaturi marakuja se lako može osušiti, pa je zrelo voće poželjno čuvati u hladnjaku. Tamo ih možete držati nekoliko tjedana.


Sastojci

Čega ima u marakuji

Marakuja sadrži važne vitamine i minerale. Bogata vlaknima, također podržava probavu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 63 kcal

Ugljični hidrati: 9,5 g

Bjelančevine: 2,4 g

Masti: 0,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 108 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,1 mg

Vitamin B6: 0,4 mg

Vitamin C: 20 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 16 mg

Željezo: 1,1 mg

Kalij: 267 mg

Magnezij: 39 mg

Natrij: 28 mg