Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Peruanska jagoda: šljiva Inka

Peruanska jagoda (također šljiva Inka, andska bobica ili kineska svjetiljka) je egzotično voće s puno arome. Jednogodišnja je biljka koja raste na jakim trajnicama visokim jedan do dva metra. Peruanska jagoda ima listove u obliku srca s baršunasto mekim stabljikama koje imaju tek nešto malo dlačica.

Dobro je znati

Peruanska jagoda ima ova različita svojstva 

Svježe peruanske jagode na detaljnom prikazu

Ovo relativno niskokalorično voće prepuno je minerala i vitalnih tvari, a cijenjeno je prije svega zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje. Plod, koji je velik samo nekoliko centimetara, obično se prodaje u malim košaricama s po deset do dvadeset voćki. U svrhu konzumiranja, zreli plodovi peruanske jagode prvo se moraju odvojiti od okolnih čašica. Također se mora ukloniti drška. Jestivi su samo pulpa i sjemenke koje ona sadrži.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe peruanska jagoda?

Peruanska jagoda, također poznat kao andska bobica ili šljiva Inka , stoljećima se uzgaja u Južnoj Americi i među primitivnim narodima smatra se važnim lijekom i jakom potporom imunološkog sustava tijela. Početkom 19. stoljeća, tijekom kolonizacije, stigao je i do Južne Afrike, gdje je dobio nadimak kineska svjetiljka . Danas se peruanska jagoda prvenstveno uzgaja u Brazilu, Peruu, Čileu, Kolumbiji, Venecueli i Južnoj Africi. Također postoje izolirane sorte u Španjolskoj i Italiji u Europi.


Sezona

Kad je sezona peruanske jagode?

Glavna sezona za plod peruanske jagode, koji je više podrijetlom s južne hemisfere, je od prosinca do lipnja. Međutim, ako se peruanska jagoda, koja voli vruće i vlažne uvjete uzgoja, uzgaja u europskim regijama, obično se može ubrati najranije u rujnu. Zbog optimiziranih transportnih ruta brodom i avionom, zreli plodovi peruanske jagode ponekad su dostupni tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati peruanska jagoda i kako se treba čuvati?

Svježe peruanske jagode na detaljnom prikazu

Osim što se koristi kao užina između obroka, peruanska jagoda se u svojim zemljama podrijetla često koristi za izradu marmelada ili slatkih chutneya. Plodovi peruanske jagode također se koriste kao sastojak u čokoladnim proizvodima kao što su praline ili čokoladni pudinzi. Peruansku jagodu treba čuvati na suhom i zaštićenom od svjetlosti, jer vlaga dovodi do bržeg kvarenja. Ako se skladišti optimalno, peruanska jagoda se može očuvati sedam dana. Peruanska jagoda ne dozrijeva naknadno.


Sastojci

Čega ima u peruanskim jagodama

Svježe peruanske jagode na detaljnom prikazu

Veliki broj vitalnih tvari sadržanih u zrelim plodovima peruanske jagode čini ih idealnom užinom tijekom hladnih zimskih mjeseci, kada na najbolji mogući način podržavaju imunološki sustav organizma. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 77 kcal

Ugljični hidrati: 13,3 g

Bjelančevine: 2,3 g

Masti: 1,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,15 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 28 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 1,3 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg