Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Čerimoja: egzotično voće

Čerimoja spada u obitelj Annonaceae i šire je poznata kao kolektivno voće. U prijevodu „Chirimuya“ znači "krasne sjemenke". Stablo voćke može narasti i do deset metara, a prvo branje moguće je tek nakon sedam godina. Izvorno, čerimoja dolazi iz područja oko južne Kolumbije, Ekvadora i sjevernog Perua, a čak i Inke su je smatrali posebnom hranom.

Dobro je znati

Čerimoja ima ova različita svojstva

Svježa čerimoja na detaljnom prikazu

Čerimoja je voće u obliku srca koje ima svijetlo zelenu, debelu ali prije svega mekanu koricu. Po okusu liči na krušku, bananu ili malinu. Možeš jesti i pulpu i koru, ali trebate ukloniti crne sjemenke.

Čerimoja je divlje voće i raste na visinama od nekih 1.500 do 1.900 metara. Za sazrijevanje joj treba pet do osam mjeseci. Izvana, čerimoja ima uzorak krljušti, a unutar postoje crne sjemenke nalik na zrna kave koje su usađene u pulpi. Broj sjemenki predstavlja značajku kvalitete.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe čerimoja?

Izvorno čerimoja dolazi iz Južne Amerike. Ona je tamo rasla u visokim predjelima Perua, Kolumbije, Bolivije i Ekvadora. Na kraju, to voće se počelo uzgajati i u Meksiku. Danas se područja uzgoja nalaze svugdje gdje prevladava suptropska klima, tako da se čerimoja može naći i u zemljama poput Španjolske ili Izraela. Španjolska predvodi po izvozu. Čerimoja je jako delikatna, tako da je prijevoz prilično otežan. Na putu za udaljene zemlje ona se skuplja. Iz tog razloga, u Europi se preferira uvoz iz Španjolske, jer tu voće sazrijeva posebnim načinom uzgoja.


Sezona

Kad je sezona čerimoje?

Sezona čerimoje je od rujna do veljače.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati čerimoja i kako se treba čuvati?

Svježa čerimoja na detaljnom prikazu

Čerimoja se može koristiti u voćnim salatama, u desertima i smoothijima. Njena blaga nota, koja podsjeća na bananu i vaniliju, daje pripravcima od nje posebnu aromu. Ako čerimoja stigne nezrela, ona može dobro sazriti na sobnoj temperaturi. Zrela je kad se pulpa blago uvija na pritisak. To se može primijetiti i na promjeni boje kore. Čerimoje su osjetljive na hladnoću, pa se u hladnjak trebaju staviti tek malo vremena pred upotrebu.


Sastojci

Ovo se nalazi u čerimoji

Čerimoja sadrži puno vitamina C, magnezija, kalcija i kalija. U tom suptropskom voću nalaze se i bakar i fosfor. Sve u svemu, čerimoja je jedno zdravo i vitaminima bogato egzotično voće.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 63 kcal

Ugljični hidrati: 13,6 g

Bjelančevine: 1,5 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 1 µg

Vitamin B1: 0,09 mg

Vitamin B2: 0,11 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 15 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 15 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 250 mg

Magnezij: 25 mg

Natrij: 8 mg