Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ananas: slatko-kisela egzotika

Ananas je domaća voćna biljka koja je izvorno iz Amerike, a sad se uzgaja diljem svijeta u regijama s tropskom klimom. Obično se konzumira svježe ili obrađeno tehničkim putem u voćne sokove ili kao voće u konzervi.

Dobro je znati

Ananas ima ova posebna svojstva 

Svježi ananas na detaljnom prikazu

Riječ ananas dolazi iz guaranskog jezika, koji se govori u Paragvaju, Brazilu, Boliviji, a i u Argentini. Izvorni naziv Naná se u konačnici razvio u ananas, a značenje riječi odnosi se na glavu lišća na vrhu voća. Postoje različite sorte ananasa, koje su grupirane u pet skupina. Skupine Perolera, Španjolska, Kraljevska, Pernambuco i Cayenne - svaka od njih uključuje različitu vrstu voća, koje se razlikuju po obliku svojih vlakana, boji, čvrstini i veličini. Listovi ananasa su uski i dugi, a i relativno debeli i imaju oštre bodlje.

Čega ima u ananasu

Ananas je bogat mineralnim tvarima, enzimima i svim prirodnim vitaminima. Kad se konzumira ananas, tijelo posebno upija vitamin C i vitamin E. Željezo, magnezij i kalij su isto tako među glavnim sastojcima tog voća.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe ananas?

Ananas je u Europu došao sa Kristiforom Kolumbom. Prije toga, on je uzgajan u obje Amerike.  Tamo nije smatran hranom, nego je bio poznat i kao lijek a bio je korišten i za proizvodnju vina . Kasnije se to voće uzgajalo i u staklenicima u Europi, ali se još uvijek najviše uvozi s Havaja. Kostarika je danas zemlja uvoznik broj 1. Ali ananasi dolaze i iz Ekvadora, Južne Afrike, Obale Bjelokosti, Gane i Hondurasa.


Sezona

Kad je sezona ananasa?

Ananas je dostupan tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati ananas i kako se treba čuvati?

Svježi ananas na detaljnom prikazu

Ananas je odličan za konzumiranje kao voće izrezano na šnite ili male zalogaje, u voćnoj salati kojoj se može dodati i jogurt, ili kao sok od ananasa. Kod azijskih jela, ananas se često koristi i daje im tipični slatko-kiseli okus. Ananas treba čuvati na deset stupnjeva. Kad se ananas izreže, on se treba rashladiti u hladnjaku i brzo konzumirati. Alternativno, već izrezani zalogaji ananasa mogu se zamrznuti.


Sastojci

Ovo se nalazi u ananasu

Ananas je bogat sekundarnim biljnim materijama i ima antioksidativni učinak. Tu su važni građevni elementi katekini, epikatekini i galna kiselina. Vrijedi napomenuti i da enzim bromelain, koji potiče cirkulaciju krvi, ima protuupalni učinak i stimulira probavu. Ananas je bogat raznolikim enzimima. Pored toga, ananas sadrži puno važnih vitamina i mineralnih tvari. Vrijedi spomenuti vitamin A, vitamin C, vitamin E, kao i vitamine B1, B2 i B6. Prisutni minerali su kalij, natrij i željezo.

Recepti

Što možeš pripremiti od ananasa

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 56 kcal

Ugljični hidrati: 12,4 g

Bjelančevine: 0,5 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 10 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,08 mg

Vitamin C: 20 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 16 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 172 mg

Magnezij: 17 mg

Natrij: 2 mg