Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Jogurt: voćni i kremast užitak

Jogurt se proizvodi zgušnjavanjem kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka. U „prirodnom” obliku dostupan je u brojnim okusima – često uz dodatak voća, čokolade, orašastih plodova ili zrna. 

Dobro je znati

Jogurt ima ova posebna svojstva

Za izradu jogurta u mlijeko se dodaju bakterije mliječne kiseline i zatim se zagrijavaju nekoliko sati. Tijekom toga postupka dolazi do zakiseljavanja i zgušnjavanja mlijeka. Postoji razlika između čvrstih i kremastih jogurta: čvrsti jogurti dozrijevaju izravno u čašici te se u njoj i zgrušava. Kremaste sorte dozrijevaju u spremniku te se miješaju prije punjenja. Po okusu se ne mogu razlikovati.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe jogurt?

Svježi jogurt u detaljnom prikazu

Nije poznato tko je došao do otkrića jogurta. Vjerojatno je nastao prije nekoliko tisuća godina, i najvjerojatnije pukim slučajem. Pretpostavlja se da se prvi put pojavio kod nomadskih turskih plemena, no možda i na Balkanu ili pak u Kini. Također, postoji vjerojatnost da je u svim spomenutim regijama sasvim neovisno došlo do njegova otkrića. Dokazano je samo da je 1905. godine bugarski liječnik i mikrobiolog Stamen Grigorov u jogurtu otkrio bakteriju, kojoj je pripisao zadaću fermentacije i mlijeka te njihovo zgušnjavanje te koju je nazvao „bacillicus bulgaris”.

Zato je jogurt tako probavljiv

U međuvremenu su otkrivene i druge bakterije mliječne kiseline. Tek je zatim jogurt postao predmetom opsežnih europskih istraživanja, a znanstvenici su došli do otkrića da tijekom njegove fermentacije, za razliku od one kiselog mlijeka ili skute, mlijeko ne samo da koagulira, već se i dijeli na svoje sastavne dijelove, pri čemu usto nastaje vrlo mala količina mliječne kiseline. Stoga je jogurt na određeni način već unaprijed probavljen i posebno probavljiv, čak i za vrlo osjetljive želuce. Osim toga, većina bakterija koje se pojavljuju u jogurtu preživi prolazak kroz želučani trakt i dospijeva u debelo crijevo, gdje se razmnožavaju te se vrlo pozitivno odražavaju na crijevnu floru.


Sezona

Kada je sezona jogurta?

Jogurt je svježi proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati jogurt i kako se treba čuvati?

Svježi jogurt u detaljnom prikazu

Jogurt je niskokaloričan i stoga prikladan kao međuobrok. Osim toga, vrlo je ukusan te se može kombinirati s brojnim slatkim i krepkim jelima. Industrijski proizvedeni jogurt može se, ako mu poklopac još nije otvoren, određeno vrijeme čuvati u hladnjaku. Vidljiva plijesan i neugodan miris znakovi su za uzbunu. Takav je jogurt svakako potrebno baciti. Već otvorena čašica jogurta morala bi se potrošiti unutar dva do tri dana. Isto vrijedi za jela koja se pripremaju uz dodatak jogurta.Sastojci

Ovo se nalazi u jogurtu

Jogurt je vrlo zdrav. On sadrži brojne vitamine, hranjive i vitalne tvari, dobar je za probavu, može smanjiti apetit te pridonosi zdravlju kostiju. Osim toga, pozitivno se odražava na krvožilni sustav i pomaže pri regulaciji krvnog tlaka. Jogurt je dostupan kao dijetalni jogurt s udjelom masti od 1,5 posto, 3,5 posto ili pak od 10 posto kao kremasti jogurt. Prirodno jogurt je blag i umjereno kiselkast.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 47 kcal

Ugljikohidrati: 4,1 g

Bjelančevine: 3,4 g

Masti: 1,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 13 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,18 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 123 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 155 mg

Magnezij: 14 mg

Natrij: 49 mg