Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Piće od kakaa: slatki napitak

Ne samo djeca, već i odrasli rado posežu za gotovim napitcima od mješavine mlijeka kao što je piće od kakaa kada su u pokretu i probudi im se želja za slatkim. Piće od kakaa dostupno je već unaprijed pomiješano, no može se i jednostavno samostalno spraviti.

Dobro je znati

Piće od kakaa ima ova različita svojstva

Svježe piće od kakaa u detaljnom prikazu

Piće od kakaa poznato je i kao čokolada za piće ili kakaov napitak. Ovisno o proizvodu, postoje različiti sastojci kakaa, mlijeka, vode i začina. Stoga se on, ovisno o proizvodu, odlikuje i različitim hranjivim vrijednostima.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe piće od kakaa?

Osnovu pića od kakaa tvori zrno kakaa, koje je već bilo poznato Aztecima u Srednjoj Americi. Postoje dokazi za to da se zrno kakaa primjenjivalo već prije 2000 godina, no ne u obliku pića od kakaa. Voćno meso ploda kakaa izvorno se primjenjivalo za proizvodnju napitka koji sadrži alkohol. Stanište kakaova stabla izvorno je bilo područje rijeke Amazone, gdje je moglo rasti u toploj i vlažnoj klimi koja mu je potrebna.


Sezona

Kada je sezona pića od kakaa?

Kakao je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine. Zrno kakaa raste na dugačkom raslinju šikare, koju je botaničar Carl von Linné nazvao „hrana bogova” (Theobroma cacao). Zimzeleno kakaovo stablo cvate u idealnim uvjetima tijekom cijele godine, a tijekom toga razdoblja i rađa plodove. Kakaovi plodovi, koji su, ovisno o sorti, dugački oko 30 centimetara i teški oko 500 grama, sadrže između 25 i 50 sjemenki, takozvanih „zrna kakaa”. Na plantažama se berba provodi dvaput godišnje.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati piće od kakaa i kako se treba čuvati?

Svježe piće od kakaa u detaljnom prikazu

Piće od kakaa može se piti vruće i hladno. Prema osobnom ukusu, piće se može začiniti začinima kao što su cimet, kardamom i đumbir. Neotvoren se može čuvati u skladu s rokom trajanja. Piće od kakaa, ako se kupi gotovo u staklenoj boci, mora se nakon otvaranja čuvati u hladnjaku. Ondje će trajati nekoliko dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u piću od kakaa

Čokolada za piće od obranog mlijeka sadrži 52 kilokalorije, 9 grama ugljikohidrata, 3,5 grama proteina i 0,3 grama masti. Ovo piće bogato je mineralnim tvarima kao što su 120 grama kalcija, magnezij, kalij, natrij i fosfor.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 52 kcal

Ugljikohidrati: 8,9 g

Bjelančevine: 3,5 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,18 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 120 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 170 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 50 mg