Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mlijeko: svestrano i omiljeno

Mlijeko je emulzija sastavljena uglavnom od vode, laktoze, proteina i masti, koja se odlikuje bijelom bojom. Ono se dobiva iz mliječnih žlijezda sisavaca. Krave, baš kao i svi ostali sisavci, njime hrane svoje mlade. Budući da je kravlje mlijeko iznimno hranjivo te ugodna okusa, konzumiraju ga i ljudi.

Dobro je znati

Mlijeko ima ova posebna svojstva

Mlijeko se može kupiti s različitim udjelom masti. Najmanji udio masti, s 0,3 posto, ima sterilno mlijeko, za njime dolazi obrano mlijeko s 1,5 posto, a naposljetku i punomasno mlijeko s 3,5 posto masti. Kada je riječ o svježem mlijeku, ono se može kupiti već i s udjelom masti od 3,8 posto.

Slika svježeg mlijeka

Stvar s mliječnim šećerom

Mlijeko sadrži laktozu, takozvani mliječni šećer. Neki ljudi imaju netoleranciju na laktozu. Iako postoje lijekovi koji dopuštaju primanje laktoze, ali postoji i mogućnost kupnje mlijeka bez laktoze. Iako je ono nešto slađe od normalnog mlijeka, nema tako izraženu bijelu boju. Varijante mlijeka koje imaju najdulji rok trajanja su kondenzirano mlijeko i suho mlijeko. 

Što znači homogenizacija?

Mlijeko se nudi u vrećicama, bocama, limenkama ili kartonima. Kako bi se moglo dugo vremena čuvati, često se homogenizira i/ili uperizira. U okviru toga postupka mlijeko se vrlo brzo dovodi na vrlo visoku temperaturu, a jednakom brzinom ponovno hladi. Time se uništavaju sve neželjene bakterije u mlijeku. Mlijeko je danas dostupno kao takozvano trajno mlijeko ili svježe mlijeko. 

Udio vrhnja može se razlikovati

Svježe mlijeko, koje se još nije obradilo u mljekari, ima okus koji uvelike podsjeća na vrhnje. Kada se to mlijeko prelije u boce i postavi u hladnjak, sljedeći se dan može vidjeti kako se na njegovu vrhu nakuplja vrhnje. Udio vrhnja varira tijekom godine. Ljeti je veći jer krave tada pasu dobru hranu punu hranjivih tvari, odnosno, svježu travu, što se održava i na kvaliteti mlijeka.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mlijeko?

Za klasično mlijeko upotrebljava se mlijeko krava različitih pasmina. Međutim, postoji i kozje i ovčje mlijeko, a sve su poznatiji i mliječni proizvodi od bivoljeg mlijeka, na primjer, mozzarella bufala.


Sezona

Kada je sezona mlijeka?

Mlijeko je dostupno tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati mlijeko i kako se treba čuvati?

Svježe mlijeko u detaljnom prikazu

Mogućnosti za upotrebu svih vrsta mlijeka gotovo su neograničene. Bez obzira je li riječ o svježem kravljem, kozjem ili ovčjem mlijeku, vrhnju, siru, jogurtu i skuti, mlijeku koje se kuha u piće od kakaa ili kavu, ili pak o raznim čokoladnim i pekarskim specijalitetima... popis bi mogao postati prilično dugačak. Samo vegani ne konzumiraju životinjsko mlijeko te umjesto toga posežu za proizvodima od biljnog mlijeka.

Ovako će mlijeko ostati svježe

Mliječni proizvodi uvijek se trebaju čuvati na hladnom mjestu jer su svježi proizvodi, a kada se otvore, brzo se moraju potrošiti. Samo će se dugo dozrijevani sirni proizvodi, poput parmezana, moći dulje vrijeme čuvati i ako se ne hlade. Međutim, svejedno se preporučuje čuvati ih na hladnom mjestu kako bi sačuvali svoj okus. Za razliku od svježeg mlijeka, trajno mlijeko može se nerashlađeno čuvati najmanje dva mjeseca.

Međutim, kako bi se spriječio gubitak okusa, trebalo bi se čuvati na što tamnijem i hladnijem mjestu. Pojedini proizvođači čak jamče čuvanje od tri do četiri mjeseca. Točan rok trajanja može se saznati putem datuma roka trajanja. Otvoreno pakiranje trajnog mlijeka trebalo bi se čuvati u hladnjaku i potrošiti unutar nekoliko dana. Što je razdoblje čuvanja dulje, to je trajno mlijeko više sklono blagoj promjeni okusa.Sastojci

Ovo se nalazi u mlijeku

Mlijeko može ublažiti određene tegobe: tko ne poznaje vruće mlijeko s medom za bolji san. Kod grlobolje pomoći će obloge skute oko vrata, baš kao i namaz od skute kod upaljenih ugriza komaraca. Mlijeko i mliječni proizvodi također se mogu primjenjivati za njegu lica.