Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kozje mlijeko: alternativa kravljem mlijeku

Kao alternativa kravljem mlijeku već se nekoliko godina sve češće upotrebljava i kozje mlijeko. Međutim, kozje mlijeko istovremeno je poznato po svojem relativno intenzivnom okusu i mirisu. Razlog tomu je što kozje mlijeko prilično brzo poprima strane mirise. Odatle i potječe njegova reputacija da mu miris i okus „podsjećaju na staju”. Međutim, to je spriječeno današnjim higijenskim standardima.

Dobro je znati

Kozje mlijeko ima ova posebna svojstva

Svježe kozje mlijeko u detaljnom prikazu

U usporedbi s kravljim mlijekom, kozje mlijeko vrlo je probavljivo jer se masti i proteini lakše probavljaju. Osim toga, kozje mlijeko ima velike količine vitamina A i D, no manje količine folne kiseline i vitamina B12. Udjeli kalcija kod obiju vrsti mlijeka otprilike su jednaki. 

Pomoć pri alergiji na kravlje mlijeko

Kozje mlijeko po prirodi sadrži manje mliječnih šećera, zbog čega se smatra dobrom alternativom pri netoleranciji na kravlje mlijeko i laktozu. Zbog različita sastava proteina zbilja se može utvrditi da se kozje mlijeko, unatoč alergiji na kravlje mlijeko, dobro podnosi.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kozje mlijeko?

Koza je već prije 9000 godina bila udomaćena na Bliskom istoku. Isprva je svrha toga prvenstveno bilo kozje meso, a ne kozje mlijeko. Razlog zbog kojeg i danas kozje mlijeko ima tek malu raširenost dovodi do toga da, za razliku od kravljeg mlijeka, ne postoji standardizacija kada je riječ o udjelu masti. Ovisno o godišnjem dobu, hrani i drugim čimbenicima, udjeli masti uvelike se razlikuju.


Sezona

Kada je sezona kozjeg mlijeka?

Kozje mlijeko proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kozje mlijeko i kako se treba čuvati?

Svježe kozje mlijeko u detaljnom prikazu

Vjerojatno je najpoznatiji proizvod od kozjeg mlijeka kozji sir, koji je dostupan u različitim oblicima. Paleta seže od svježeg sira preko sira feta te sve do tvrdog sira. Na Bliskom istoku od kozjeg se mlijeka proizvodi i „laban”, mliječni proizvod nalik jogurtu, čija se varijanta bez vode naziva „labné”. Oboje se često poslužuje kao dio arapske plate predjela „mezze”. Međutim, kozje mlijeko nije prikladno samo za prehranu, već i za proizvodnju posebno kremasta sapuna koji je dobar za kožu.

Rok trajanja kozjeg mlijeka

Kozje mlijeko ima kraći rok trajanja od kravljeg mlijeka. Međutim, ono je dostupno i u obliku dugotrajnog mlijeka u prahu. Otvoreno kozje mlijeko trebalo bi potrošiti za manje od tjedan dana, a najbolje ga je čuvati u hladnjaku.


Sastojci

Ovo se nalazi u kozjem mlijeku

Kozje mlijeko prava je alternativa kravljem mlijeku. Bogato je vitaminima A, B1, B2, B6, B12, C i D. Osim toga, u kozjem se mlijeku nalazi prilično velika količina koenzima Q10, koji se smatra sredstvom protiv starenja. Jednom čašom kozjeg mlijeka pokriva se 30 % dnevnih potreba za kalcijem. Osobe s netolerantnošću na laktozu mogu posebno dobro probaviti kozje mlijeko.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 69 kcal

Ugljikohidrati: 4,8 g

Bjelančevine: 3,7 g

Masti: 3,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 73 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,15 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 123 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 177 mg

Magnezij: 13 mg

Natrij: 42 mg