Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tvrdi i polutvrdi sir: ukusni

Tvrdi sir prvenstveno karakterizira čvrsta tekstura. Među tipične sorte tvrdog sira ubrajaju se ementaler, čedar, parmezan, pekorino i Comté. Međutim, postoje i sorte polutvrdih sireva koje, sa sve većom starošću, spadaju u kategoriju tvrdog sira. To su, na primjer, gauda ili Provolone. Polutvrdi sir relativno je mekan i podatan. Pri tome je mekši od tvrdog sira, no tvrđi od mekog sira. Polutvrdi sir najčešće se prodaje kao sir u listićima.

Dobro je znati

Tvrdi i polutvrdi sir ima ova posebna svojstva

Tvrdi sir svoju pikantnu aromu i čvrstoću dobiva procesom dugačkom dozrijevanja. Kako bi se sir mogao nazvati tvrdim sirom, mora dozrijevati najmanje dva mjeseca. Postoje i sorte tvrdog sira koje dozrijevaju nekoliko godina. Razdoblje dozrijevanja za polutvrdi sir počinje kod tri tjedna i najčešće završava s devet mjeseci. Tipične su sorte sir od maslaca, Roquefort ili Chavroux.

Tvrdi i polutvrdi sir u detaljnom prikazu

Ovako dozrijeva tvrdi sir

Tijekom dozrijevanja voda postupno isparava iz mase sira. Što sir dulje dozrijeva, to je niži njegov udio vode i to je veća čvrstoća. Sir dozrijeva ravnomjerno. Korica se isušuje i postaje vrlo snažnom. Što sir dulje dozrijeva, to će biti pikantniji. Razlog za tu su više koncentracije mase sira. Ako je tvrdi sir vrlo pikantan, naziva se posebno tvrdim ili pikantnim sirom. Međutim, razdoblje dozrijevanja nije jedini važan čimbenik. Za nastanak tipičnog okusa odlučujući su i klima, temperatura, tretiranje sira te regionalno podrijetlo mlijeka. Tvrdi sir k tomu se nekoliko dana polaže u salamuru. Tvrdi sir dostupan je u raznim oblicima. Može se pronaći u obliku štruce, cilindra ili pak bloka. Ovaj sir u pravilu se proizvodi od sirova mlijeka.

Dobro je znati o polutvrdom siru

Prirodna korica u pravilu je relativno mekana te se odlikuje tipičnim tragovima crvene kore i kultura plijesni. Polutvrdi sirevi djelomično se i prevlače voštanim slojem. On se prije konzumacije treba ukloniti jer nije jestiv. Udio vode u siru u pravilu iznosi između 61 i 69 posto. Proizvodi se od kravljeg, kozjeg ili pak ovčjeg mlijeka. Međutim, može biti riječ i o kombinaciji različitih sorti mlijeka, kao što je slučaj kod fete ili kozjeg sira. Osim toga, sir je dostupan s različitim stupnjevima udjela masti.


Sezona

Kada je sezona tvrdog i polutvrdog sira?

Kako tvrdi sir, tako je i polutvrdi sir u listićima dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati tvrdi i polutvrdi sir i kako se treba čuvati?

Tvrdi i polutvrdi sir u detaljnom prikazu

Tvrdi sir idealno je prikladan i kao ribani sir. Kada se sir sitno nariba, njegova će aroma posebno doći do izražaja. Može se primjenjivati za upotpunjavanje umaka za tjesteninu ili posipanje po salati. Također, idealno je prikladan za prepečenje i gratiniranje. Tvrdi sir na plati sira predstavlja pikantnu komponentu. Ima iznimno intenzivan i snažan okus. Može se konzumirati sirov ili kao nadjev na kruhu. Tvrdi sir lako je probavljiv i ukusan.

Polutvrdi sir može poslužiti kao međuobrok, no primjenjuje se i za topla jela, u pogledu kojih predstavlja pikantni temelj za umake, ili pak za prepečenje i gratiniranje. Osim toga, klasičan je sastavni dio plate sira.

Ovo je najbolji način čuvanja sira

Tvrdi sir mora se čuvati u hladnjaku. Pri tome ga je najbolje odložiti u pretinac za povrće. Potrebno ga je umotati u papir za sir. Alternativno će poslužiti pamučna ili lanena krpa. Važno je da se sir ne zapakira bez mogućnosti protoka zraka. Tvrdi sir ima relativno dugačak rok trajanja.

Polutvrdi sir u listićima trebao bi se, baš kao i tvrdi sir, čuvati u pretincu za povrće hladnjaka. Najbolje ga je čuvati u papiru koji lagano propušta zrak. Ovdje je idealan papir dobiven na pultu za sir, ali i perforirana folija za čuvanje svježine ili aluminijska folija. Sir se tako u prosjeku može čuvati tjedan dana.


Recepti

Što možeš pripremiti od tvrdog i polutvrdog sira