Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Parmezan: najbolji prijatelj tjestenine

Parmezan je tvrdi sir proizveden od kravljeg mlijeka, čiji je naziv proistekao iz njegova talijanskog naziva „Parmigiano”. Parmezan se, najčešće u naribanu obliku, primjenjuje kao začin jelima. 

Dobro je znati

Parmezan ima ova posebna svojstva

Svježi parmezan u detaljnom prikazu

Parmezan se danas proizvodu u brojnim provincijama sjeverne Italije. Pri tome je riječ o siru s visokom količinom soli koji ima veliku gustoću hranjivih tvari, unatoč visokom sadržaju minerala. Njegova je konzistencija rahla i suha, a ne sadrži gotovo nimalo laktoze. 

Ovako nastaje parmezan

Mlijeko pomuzeno uvečer preostaje do sljedećeg jutra u velikim bakrenim kotlovima. Ovdje se može zgusnuti. Nastali sloj vrhnja zatim se uklanja, a djelomično obrano mlijeko miješa se s punomasnim mlijekom dobivenim tijekom jutarnje mužnje.

Ova se mješavina lagano zagrijava u kotlovima. Istovremeno se dodaju mliječni fermenti od prethodnog dana. Zatim se koagulacija izaziva dodavanjem telećeg sirila. Nakon što sir dospije u maloprodaju, u svakom je slučaju dozrijevao 1,5 godina i, ovisno o tome je li se štruca skladištila dva ili tri ljeta, riječ je o siru „due” ili „tre maggi”.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe parmezan?

Parmezan se smije proizvoditi samo u provincijama Bologna, Reggio Emilia, Parma, Modena i Mantua. Na talijanskom se zove „Parmigiano”. Naziv „parmezan” ustvari je kraća izvedenica punog naziva „Grana parmigiano reggiano”.


Sezona

Kada je sezona parmezana?

Parmezan je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati parmezan i kako se treba čuvati?

Svježi parmezan u detaljnom prikazu

Parmezan pristaje nariban ili narezan izvrsno uz jela mediteranske kuhinje. Nariban će sir jelima od tjestenine i riže podariti posebnu notu, a kada se u listićima nareže i doda povrću kao što su šparoge, tikvice, patlidžan itd., njihov će okus biti još bolji. Na platama sira idealan je i kao sir razlomljen na komadiće. 

Ovako se čuva parmezan

Ovisno o mjestu čuvanja i stupnju hlađenja, ovaj sir može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci. Morao bi se čuvati zamotan u voštani papir, kuhinjsku krpu od pamuka ili položen u limenci za parmezan. Kada je vakuumiran, sir se može čuvati nekoliko mjeseci. Kako bi se parmezan mogao dulje vrijeme čuvati, preporučuje se kupiti potpuno dozreli sir, koji bi u svakom slučaju morao biti star dvije godine. Ne preporučuje se čuvanje u foliji za očuvanje svježine jer parmezan u njoj brzo ispušta tekućinu, čime se potiče rast plijesni.Sastojci

Ovo se nalazi u parmezanu

Parmezan ima visok udio soli, zbog čega bi se trebao konzumirati u umjerenim količinama.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 375 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 35,6 g

Masti: 25,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 359 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,62 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 1178 mg

Željezo: 1 mg

Kalij: 131 mg

Magnezij: 41 mg

Natrij: 600 mg