Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Narezani sir: specijalitet bernskih Alpa

Narezanim sirom smatra se sorta tvrdog sira koja se s pomoću ribeža za sir obrađuje u tanke kriške. Okus mu je intenzivan i pikantan, zbog čega se primjenjuje u brojnim receptima.

Dobro je znati

Narezani sir ima ova posebna svojstva

Svježi narezani sir u detaljnom prikazu

Jedno od tipičnih svojstava rezanog sira, koji je zapravo bernski alpski sir, jest da se čuva u podrumu za sir najmanje dvije godine. Proizvodnja narezanog sira provodi se isključivo u bernskim Alpama. Narezani sir sadrži vrijedne hranjive tvari. Pri tome je riječ o višestruko nezasićenim masnim kiselinama.

Ovako nastaje narezani sir

Narezani sir najprije dozrijeva na Alpama. U daljnjem se postupku skladišti u podrumu proizvođača ili mljekare. Vrijeme dozrijevanja traje od šest do 18 mjeseci, nakon čega je spreman za konzumaciju. Međutim, daljnjoj preradi u narezani sir podvrgavaju se samo alpski sirevi koji ispunjavaju najviši stupanj kvalitete. Drugo vrijeme dozrijevanja traje najmanje godinu dana u suhim klimatskim uvjetima. Štruce sira pri tome se ne peru.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe narezani sir?

Narezani sir potječe iz bernskih Alpi, dakle, iz Švicarske. On se ubraja u skupinu sorti tvrdih sireva. Naziv „narezani sir” potječe od toga što se sir ribežom za sir može narezati na tanke kriške. Rezanjem nastaje poseban okus, od čega naziv „narezani sir” i potječe. Poznate su sorte narezanog sira bernski narezani sir te vališki narezani sir Raclette.


Sezona

Kada je sezona narezanog sira?

Narezani sir proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati narezani sir i kako se treba čuvati?

Svježi narezani sir u detaljnom prikazu

Narezani sir prvenstveno se primjenjuje kao sir u listićima. Međutim, kako je masa ove sorte sira suviše rahla za rezanje nožem, ribežom se u pravilu može odvojiti na tanke kriške. Također, može se valjati ili lomiti na male komade. Često se poslužuje kao prilog tijekom zabava. Međutim, može se i rastopiti te poslužiti u okviru jela Raclette, na tostu, kao što je havajski tost, ili u sendviču od tunjevine. Narezani sir treba se čuvati u hladnjaku.


Sastojci

Ovo se nalazi u narezanom siru

Zbog svojeg visokog udjela omega-3 masnih kiselina narezani sir pozitivno utječe na srce i krvotok. Osim toga, ovaj alpski sir odlikuje se važnim vitalnim tvarima za zdravlje, a one su: vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin E, kalcij, fosfor, kalij, magnezij i natrij. Posebno je potrebno istaknuti udio natrija. Tako je već 30 grama narezanog sira dovoljno da se pokrije 50 posto dnevnih potreba odrasle osobe.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 474 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 33 g

Masti: 38 g

Vitamini

 

Vitamin A: 420 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,5 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 1200 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 44 mg

Natrij: 1000 mg