Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Topljeni sir: dugotrajan i svestran

Postoje različite varijacije topljenog sira: upotpunjen začinskim biljem, proizveden na razne načine i začinjen. Za razliku od brojnih drugih sorti sira, on se odlikuje iznimno dugačkim rokom trajanja.

Dobro je znati

Topljeni sir ima ova posebna svojstva

Topljeni sir ubraja se u namirnice koje imaju dugačak rok trajanja. Dakle, on se prije konzumacije može s lakoćom čuvati dulje vrijeme. Također, nije ga obvezno hladiti (osim ako to nije izričito naznačeno na pakiranju). Topljeni sir varira u razinama sadržaja masti i konzistenciji. Može se primjenjivati samostalno, kao preljev za kruh ili za oplemenjivanje raznih jela. Topljeni sir izumljen je u Švicarskoj.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe topljeni sir?

Topljeni sir u detaljnom prikazu

Topljeni sir posebna je sorta sira, čije podrijetlo seže unatrag, u rano 20. stoljeće. Budući da se u to vrijeme željelo saznati kako se rok trajanja sira može produljiti, kako bi se on mogao izvoziti i u toplije i udaljenije države, a jer se već dugo vremena znalo da se sol upotrebljava za konzervaciju namirnica, Švicarac Walter Gerber taj je postupak prenio na sir te 1911. godine proizveo prvi topljeni sir uopće.

Pri tome je topljenjemementalera uz dodatak soli limunske kiseline nastao dugotrajan i ukusan krajnji proizvod – topljeni sir. Svega nekoliko godina kasnije u Sjedinjenim Američkim Državama prvi je put čedarprerađen u topljeni sir. Tako se nastavila ispisivati priča o ovomu proizvodu, a danas možemo uživati u brojnim njegovim varijantama.


Sezona

Kada je sezona topljenog sira?

Topljeni sir dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati topljeni sir i kako se treba čuvati?

Topljeni sir u detaljnom prikazu

Topljeni sir upotrebljava se za različita jela. Iznimno je tražen za prepečenje različitih nabujaka. Jela od krumpira i tjestenine još su ukusnija uz dodatak topljenog sira. Također, on je savršeno prikladan za špagete bolognese ili za špecle od sira. Njime se također mogu prepeći rolade od kelja. Topli topljeni sir iznimno je ukusan i na kruhu ili, na primjer, na perecu. Ovisno o datumu roka trajanja, topljeni sir može se u hladnjaku čuvati nekoliko tjedana. Međutim, nakon otvaranja treba se iskoristiti u roku od nekoliko dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u topljenom siru

U okviru zdrave i uravnotežene prehrane, topljeni sir može se upotrebljavati kao namaz na kruhu ili za prepečenje namirnica. Ovaj sir sadrži brojne hranjive tvari i vitamine.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 188 kcal

Ugljikohidrati: 7,5 g

Bjelančevine: 17 g

Masti: 10 g

Vitamini

 

Vitamin A: 110 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,38 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 600 mg

Željezo: 0,9 mg

Kalij: 200 mg

Magnezij: 30 mg

Natrij: 1200 mg