Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ementaler: tvrdi sir iz Švicarske

Podrijetlo sira ementalera nalazi se u Švicarskoj. Tradicionalni način njegove proizvodnje jest primjenom sirova mlijeka. On je još dominantan u Švicarskoj, u Vorarlbergu te u području Allgäua. Drugdje se za proizvodnju sira ementalera primjenjuje i termički obrađeno mlijeko.

Dobro je znati

Ementaler ima ova posebna svojstva

Svježi ementaler u detaljnom prikazu

Na ementaleru su prepoznatljive rupe veličine nekoliko centimetara, koje nastaju fermentacijom s propionskim bakterijskim kulturama i prašinom od sijena. Ementaler se proizvodi od pikantna sirovog mlijeka, vode, kuhinjske soli i, kao što je spomenuto, bakterijskih kultura. Tvrda, žuto-smeđa korica savršeno zaokružuje podatnu, žutu i rupičastu unutrašnjost. Švicarski sir većinom se siri u velikim, okruglim štrucama promjera do 100 centimetara i težine od 75 sve do 120 kilograma.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe ementaler?

Ementaler se kolokvijalno naziva i „švicarski sir” jer ovaj ukusni tvrdi sir potječe iz ove alpske republike. Točnije rečeno, već je u 12. stoljeću i sve do početka 19. stoljeća samo i postojao u Emmentalu, brdovitom predjelu bernskog kantona, gdje se, u skladu s tradicijom, sirilo sirovo mlijeko. U međuvremenu se karakteristični sir ementaler, koji ima 45 posto masti u suhoj masi, proizvodi gotovo u svim dijelovima svijeta. Države kao što su Francuska, Njemačka (Allgäu) i Austrija, ali i Finska i Turska, ubrajaju se među istaknute ljubitelje ovog sira. Iako turska varijanta u pogledu rupa i blagog okusa nalikuje klasičnoj varijanti, njezina je boja bež, a ne žuta.


Sezona

Kada je sezona ementalera?

Ementaler je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati ementaler i kako se treba čuvati?

Svježi ementaler u detaljnom prikazu

Sir ementaler poznat je po svojem intenzivnom, orašastom okusu, koji se često uspoređuje s orasima. Vjerojatno se upravo zato rado poslužuje u kombinaciji s orašastim plodovima. Idealno je prikladan za umake od sira, fondue, punjenja, kao nadjev za kruh ili, u naribanu obliku, za brojna jela. Preporučuje se čak i za užinu, poslužen sa slatkim voćem ili u kombinaciji s vinom za aperitiv.

Ovako dozrijeva ementaler

Za savršenu se zrelost ementaler skladišti od tri do 16 mjeseci, a zaštićeni sir Schweizer Emmentaler AOP dozrijevao je najmanje četiri mjeseca. Ovisno o vrsti i trajanju skladištenja, boja i korica mogu se razlikovati. Ementaler iz Allgäua ima blag i nježno-orašast okus nakon tromjesečnog dozrijevanja, nakon četiri mjeseca aroma postaje pikantnijom, a začinjenost od osmog mjeseca postaje posebno izraženom. Osim toga, postoji ementaler koji je dozrijevao u špilji, a čiji proces dozrijevanja iznosi najmanje 12 mjeseci, od čega se šest mjeseci mora skladištiti u vlažnom podrumu u litici. 


Sastojci

Ovo se nalazi u ementaleru

A ovaj ukusni sir usto je i zdrav: među najvažnije mineralne tvari ubrajaju se kalcij, kalij, magnezij i natrij. Na primjer, već je 100 grama dovoljno za pokrivanje potrebe za kalcijem odrasle osobe. Bogat je i vitaminom A, koji je zdrav za kožu i oči. Ova sorta k tomu sadrži posebno velike količine bjelančevina.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 398 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 28,9 g

Masti: 31,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 291 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,3 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 1029 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 95 mg

Magnezij: 33 mg

Natrij: 280 mg