Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Appenzeller: tvrdi sir iz Švicarske

Baš kao i planinski sir, grojer ili ementaler, Appenzeller se ubraja u sorte tvrdih sireva. U svojoj državi podrijetla, Švicarskoj, klasificira se kao polutvrdi sir. Njegov udio suhe mase iznosi oko 60 posto, uz udio masti od 50 posto.

Dobro je znati

Sir Appenzeller ima ova posebna svojstva

Svježi sir Appenzeller u detaljnom prikazu

Appenzeller se, baš kao i planinski siri ementaler, proizvodi od sirova punomasnog mlijeka, ali sir nije tako čvrst. Dozrijevanje korice traje između tri i šest mjeseci. Tijekom toga razdoblja njegova se površina tretira biljnom salamurom, koja je odgovorna za njegov tipičan okus. Sastavni su dio salamure, uza začinsko bilje, začini poput soli i papra te vino. Pažljivom obradom u skladu s tradicijom jamči se da nijedna štruca sira neće sadržavati umjetne dodatke.

Štruca u obliku kotača s promjerom od oko 30 centimetara teži između šest i sedam kilograma te se odlikuje blago navlaženom, oker žutom ili pak crvenkasto-smeđom koricom. Tipično je tijelo svijetložute boje ili pak boje bjelokosti prošaran pojedinačnim rupama veličine koštica trešnje ili graška. Karakteristična gorko-pikantna aroma sira Appenzeller varira u pogledu intenzivnosti što je sir stariji. Ovisno o stupnju dozrijevanja, nude se tri standardna stupnja Classic, Surchoix i Extra.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir Appenzeller?

Appenzeller je dobio naziv po svojem mjestu podrijetla, regiji Appenzeller u Švicarskoj. Podrijetlo proizvodnje sira dokazuje se poveljom iz 1282. godine. Naziv sira „Appenzeller” danas je zakonski zaštićen te ograničen na proizvodnju sira u kantonima Innerhoden i Ausserrhoden te na dijelove kantona St. Gallen i Thurgau. Sirovo mlijeko dobiva se isključivo iz neposredne blizine planine Säntis.


Sezona

Kada je sezona sira Appenzeller?

Sir Appenzeller proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati sir Appenzeller i kako se treba čuvati?

Svježi sir Appenzeller u detaljnom prikazu

Appenzeller se može primjenjivati kao stolni sir, no također je prikladan za fondue, za Raclette ili pak za prepečenje. Tijekom čuvanja potrebno je obratiti pozornost na to da se Appenzeller ne čuva zajedno s drugim sortama sireva. Kada je zapakiran, može se čuvati u skladu s naznačenim rokom trajanja, no nakon što se otvori, treba se potrošiti u što kraćem roku.


Sastojci

Ovo se nalazi u siru Appenzeller

Sir je namirnica koja je aromatična i bogata hranjivim tvarima te koja, uz kalcij, sadrži i brojne vitamine. Međutim, ovaj ukusan sir bogat je i mastima, zbog čega bi se morao jesti u umjerenim količinama.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 386 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 25,4 g

Masti: 31,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 350 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,44 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,9 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 800 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 36 mg

Natrij: 600 mg