Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sir od maslaca: polutvrdi sir

Sir od maslaca proizvodi se od kravljeg mlijeka, ima svijetložutu boju i gotovo nikakve ili pak vrlo sitne rupe. Rado se jede tijekom doručka kao nadjev na kruhu. Odlikuje se visokim udjelom kalcija te je bogat bjelančevinama, vitaminima i ostalim mineralnim tvarima.

Dobro je znati

Sir od maslaca ima ova posebna svojstva

Svježi sir od maslaca u detaljnom prikazu

Sir od maslaca dostupan je s različitim stupnjevima udjela masti:
 

  • Stupanj s punom mašću (najmanje 45 posto masti u suhoj masi)
  • Stupanj kreme (najmanje 50 posto masti u suhoj masi)
  • Stupanj dvostruke kreme (najmanje 60 posto masti u suhoj masi)


Što više masti sadrži, kremastiji je. Za razliku od toga što se može zaključiti na temelju naziva, siru se tijekom proizvodnje ne dodaje maslac. Naime, naziv sira od maslaca potječe od činjenice što ima blag okus po vrhnju, što se rastapa na jeziku te što u ustima ostavlja mekan osjećaj.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir od maslaca?

Sir od maslaca potječe iz Njemačke i vjerojatno je prvi put napravljen početkom 20. stoljeća. Ovom se siru pripisuje činjenica da je blizak srodnik talijanskog sira od maslaca „Bel Paese” sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom. I u Danskoj je sir od maslaca iznimno popularan te se ondje u trgovinama može pronaći pod nazivom „Esrom”. Budući da je riječ o siru koji kratko dozrijeva, može se konzumirati već nakon svega tri tjedna skladištenja.


Sezona

Kada je sezona sira od maslaca?

Sir od maslaca proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati sir od maslaca i kako se treba čuvati?

Svježi sir od maslaca u detaljnom prikazu

Budući da je kod sira od maslaca riječ o polutvrdom siru u listićima, idealno je prikladan kao nadjev na kruhu. Zbog svojeg blagog okusa rado se nudi i u različitim varijacijama, od sira od maslaca s kimom sve do sira od maslaca sa začinskim biljem. Tako idealno odgovara različitim ukusima te se često konzumira kao sir u obliku kocke. Zahvaljujući svojim svojstvima topljenja često se primjenjuje i za prepečenje. On se ne topi toliko kao mozzarella, a njegova kremasta tekstura osigurava sočan nabujak.

Ovako se treba čuvati sir od maslaca

Budući da je kod sira od maslaca riječ o relativno mladom siru, on se može puno kraće čuvati od sorti tvrdog sira kao što je parmezan. Kao i druge sorte sira, i sir od maslaca trebao bi se čuvati na što hladnijem i tamnijem mjestu u hladnjaku. Optimalno je čuvati ga u pretincu za povrće pri temperaturi od oko četiri do osam Celzijevih stupnjeva. Narezani sir kraće se može čuvati od sira od maslaca u komadu. Kako sir ne bi bio izložen prevelikoj količini vlage, preporučuje se čuvati ga u foliji za očuvanje svježine ili u papiru dobivenom na pultu za sir.


Sastojci

Ovo se nalazi u siru od maslaca

Sir od maslaca u pravilu sadrži manje od 0,5 grama laktoze na 100 grama sira i lako je probavljiv. Iako je 60-postotni sir od maslaca posebno popularan zbog svojeg okusa nalik vrhnju, morao bi se konzumirati u ograničenim količinama zbog udjela masti. Sir je u pravilu jednako vrijedan kao mlijeko od kojeg se proizvodi.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 244 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 26,3 g

Masti: 15,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 170 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,35 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 800 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 40 mg

Natrij: 800 mg