Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Edamer: omiljeni sir u listićima

Edamer je kako naziv za stanovnike nizozemskog grada Edama tako i za ukusan, prirodan i također nizozemski sir u listićima od kravljeg mlijeka, a koji se ubraja među najpopularnije sireve na svijetu.

Dobro je znati

Edamer ima ova posebna svojstva

Svježi edamer u detaljnom prikazu

Za proizvodnju edamera potrebni su mlijeko, bakterije mliječne kiseline i sirilo. Nakon brojnih procesa obrade štruca se preša u oblik kugle, sir se soli i mora se pustiti da dozrije. Ovaj sir u pravilu ima udio masti od 40 do 45 posto u suhoj masi, no dostupne su i varijante s 30 posto.

U Nizozemskoj se može pronaći u tipičnom obliku kugle, dok se u inozemstvu preferiraju pravokutni blokovi. U Nizozemskoj je okružen prirodnom koricom – proizvodi koji su predviđeni za izvoz u inozemstvo prevlače se voštanim slojem. Njegov je tipičan okus blag i donekle pikantan, a što je stariji, to je ujedno oštriji. U prošlosti se edamer proizvodio isključivo od sirova mlijeka, dok to danas čine gotovo isključivo male sirane koje ga još ručno proizvode.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe edamer?

Edam na obalama jezera Ijsselmeera u provinciji Noord-Holland poznat je po svojoj višestoljetnoj tradiciji kao tržište sira. Od srednjeg vijeka edamer tvori sastavni dio ovog grada. Zahvaljujući voštanom sloju kojim se prevlači, dugotrajan je i zaštićen. On je bio savršena hrana na zalihi za brodska putovanja i važna roba za izvoz. Zahvaljujući svojoj omiljenosti, nizozemski „Edamer Kaas” u međuvremenu se proizvodi gotovo posvuda jer ni sam naziv nije zaštićen. Međutim, postoje dvije zaštićene oznake izvornosti za ovaj nizozemski sir: Edam Holland i Noord-Hollandse Edammer.


Sezona

Kada je sezona edamera?

Edamer je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena

Za što se može primjenjivati edamer?

Svježi edamer u detaljnom prikazu

Blaga aroma edamera čini ga idealnim prilogom brojnim jelima. Tanko narezan, bit će ukusan na kruhu, u kombinaciji s povrćem ili voćem kao što su breskve, marelice i trešnje te je idealan za prepečenje nabujaka i upotpunjavanje umaka. Edamer savršeno pristaje uz polusuha, blaga bijela vina kao što su pinot grigio, rizling ili chardonnay.

Ovako dozrijeva edamer

Sir edamer u prosjeku mora dozrijevati najmanje od šest do osam tjedana. Po boji voštanog sloja sira može se prepoznati koji je njegov stupanj dozrijevanja: crvena označava mladi sir, crna sir koji je dozrijevao najmanje 17 tjedana, a zelena najčešće upućuje na dodatak začinskog bilja. Edamer koji nije dugo dozrijevao i dalje ima kremastu konzistenciju i svijetložutu boju. Ovaj sir ima vrlo malobrojne i male rupe.


Sastojci

Ovo se nalazi u edameru

Edamer ima visok udio kalcija. Osim toga, sadrži kalij, fosfor, magnezij i vitamine.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 254 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 26,4 g

Masti: 16,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 166 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,35 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 800 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 95 mg

Magnezij: 34 mg

Natrij: 520 mg