Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Marelica: slatko voće

Krajnje popularno voće marelica, isto tako zvana kajsija u Austriji, Južnom Tirolu i dijelovima Bavarske, plod je drveta marelice. Ona pripada obitelji ruža. Marelica je voće sa košticom u sredini.

Dobro je znati

Marelica ima ova posebna svojstva 

Svježa marelica na detaljnom prikazu

Kad je zrela, marelica je žute do narančaste boje, a često ima malčice crvene sa strane koja je bila okrenuta suncu. Kora marelice je glatka i skoro bez dlačica, što je jasno razlikuje od drugog voća poput nektarina. Marelice sadrže vitamin C, vitamine B1 i B2, kao i kalcij i fosfor. One su također bogate mineralnim tvarima, kao što su kalij, željezo i karoten. Karoten pretvoren u vitamin A je dobar za kožu i oči.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe marelica?

Iako je sad ima diljem svijeta, marelica izvorno dolazi iz sjeveroistočne Kine, iz jedne oblasti u blizini ruske granice. U međuvremenu, i mađarske nizine postale su tradicionalno područje uzgoja, poznato po svojim osobito sočnim marelicama. Danas većina marelica dolazi iz Španjolske, Italije i Turske.


Sezona

Kad je sezona marelice?

Razdoblje branja je od lipnja do ožujka.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati marelica i kako se treba čuvati?

Svježa marelica na detaljnom prikazu

Svježe marelice su najbolje za jesti sirove, ali su dobre i za pečenje, deserte i marmeladu od marelica. U japanskoj kuhinji, marelice se kisele tako da se mogu očuvati dulje. Vrlo popularna je marmelada od marelica, koja se pravi od voćne pulpe marelice. Ova marmelada od marelice se koristi za pravljenje Saher torte ili za punjenje karnevalskih krafni. U austrijskoj kuhinji također nam je poznat takozvani Wiener Wäschermädeln, peciva čiji su glavni sastojak marelice.

Ima dobar okus i kao piće

Ali marelica nije samo za jelo, ona je dobra i za piće. Doista, to voće se koristi i za proizvodnju rakije od marelice . Nadalje, sjeme tog voća koje se nalazi u koštici marelice koristi se i za proizvodnju amareta, zbog njezinog gorkog okusa i vrlo jake arome marcipana. Marelice treba jesti što svježije. Po mogućnosti, one bi se kratko trebale čuvati u papirnoj vrećici u odjeljku hladnjaka za svježu hranu.


Sastojci

Čega ima u marelici

Marelice su bogate vitaminom A i stoga su dobre za kožu i oči. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 43 kcal

Ugljični hidrati: 8,5 g

Bjelančevine: 0,9 g

Masti: 0,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 280 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 10 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 17 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 280 mg

Magnezij: 9 mg

Natrij: 2 mg