Marelica: slatko voće
Krajnje popularno voće marelica, isto tako zvana kajsija u Austriji, Južnom Tirolu i dijelovima Bavarske, plod je drveta marelice. Ona pripada obitelji ruža. Marelica je voće sa košticom u sredini.
Marelica ima ova posebna svojstva
Kad je zrela, marelica je žute do narančaste boje, a često ima malčice crvene sa strane koja je bila okrenuta suncu. Kora marelice je glatka i skoro bez dlačica, što je jasno razlikuje od drugog voća poput nektarina. Marelice sadrže vitamin C, vitamine B1 i B2, kao i kalcij i fosfor. One su također bogate mineralnim tvarima, kao što su kalij, željezo i karoten. Karoten pretvoren u vitamin A je dobar za kožu i oči.
Odakle izvorno potječe marelica?
Iako je sad ima diljem svijeta, marelica izvorno dolazi iz sjeveroistočne Kine, iz jedne oblasti u blizini ruske granice. U međuvremenu, i mađarske nizine postale su tradicionalno područje uzgoja, poznato po svojim osobito sočnim marelicama. Danas većina marelica dolazi iz Španjolske, Italije i Turske.
Kad je sezona marelice?
Razdoblje branja je od lipnja do ožujka.
Za što se može upotrebljavati marelica i kako se treba čuvati?
Svježe marelice su najbolje za jesti sirove, ali su dobre i za pečenje, deserte i marmeladu od marelica. U japanskoj kuhinji, marelice se kisele tako da se mogu očuvati dulje. Vrlo popularna je marmelada od marelica, koja se pravi od voćne pulpe marelice. Ova marmelada od marelice se koristi za pravljenje Saher torte ili za punjenje karnevalskih krafni. U austrijskoj kuhinji također nam je poznat takozvani Wiener Wäschermädeln, peciva čiji su glavni sastojak marelice.
Ima dobar okus i kao piće
Ali marelica nije samo za jelo, ona je dobra i za piće. Doista, to voće se koristi i za proizvodnju rakije od marelice . Nadalje, sjeme tog voća koje se nalazi u koštici marelice koristi se i za proizvodnju amareta, zbog njezinog gorkog okusa i vrlo jake arome marcipana. Marelice treba jesti što svježije. Po mogućnosti, one bi se kratko trebale čuvati u papirnoj vrećici u odjeljku hladnjaka za svježu hranu.
Čega ima u marelici
Marelice su bogate vitaminom A i stoga su dobre za kožu i oči.
kcal: 43 kcal
Ugljični hidrati: 8,5 g
Bjelančevine: 0,9 g
Masti: 0,1 g
Vitamin A: 280 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,05 mg
Vitamin B6: 0,07 mg
Vitamin C: 10 mg
Vitamin E: 0,5 mg
Kalcij: 17 mg
Željezo: 0,6 mg
Kalij: 280 mg
Magnezij: 9 mg
Natrij: 2 mg