Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Nektarine: rođakinje sočne breskve

Nektarine pripadaju obitelji ruža (Rosaceae). Stabla mogu doseći visinu i do šest metara i imaju bijelo-ružičaste cvjetove. Stablo nektarine vizualno se ne razlikuje od stabla breskve. Oba imaju iste listove i cvjetove.

Dobro je znati

Nektarina ima ova različita svojstva  

Svježe nektarine na detaljnom prikazu

Nektarina je koštuničavo voće i koštica se gotovo ne razlikuje od koštice breskve. Pogrešno se pretpostavlja da je nektarina križanac šljive i breskve. To nije tako. Nektarina je mutacija breskve, dakle njezina podvrsta. Postoji oko 100 različitih vrsta. Nektarina ima glatku umjesto krznenu koru. Meso im je žuto ili svijetložuto, ovisno o sorti. Za razliku od breskve, nektarine sadrže više kalorija, ali i oko šest puta veću količinu vitamina A. Sve ostale tvari slične su onima u breskvi. Nektarine koje kasnije sazrijavaju imaju intenzivniju aromu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe nektarina?

Kao i breskva, i nektarina dolazi iz Kine, a odatle je stigla u Perziju i Grčku. Danas raste u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Kaliforniji, Čileu i Južnoj Africi. Voćna sorta nektarina postoji od 17. stoljeća. Prvo se uzgajala samo u zemljama poput Grčke, Perzije i Kine. Tek u posljednjih nekoliko desetljeća popularnost nektarina porasla je i u Americi i Europi.


Sezona

Kad je sezona nektarine?

Nektarine su dostupne gotovo tijekom cijele godine. U travnju već sazrijevaju u Španjolskoj i Italiji. Glavna sezona berbe počinje u ljetnim mjesecima od srpnja do rujna. Nektarine se beru kada plod poprimi žuto-narančastu do crvenu boju. Relativno brzo sazrijevaju i stoga se beru kada su tvrde. Treba ih potrošiti u roku od tjedan dana od kupnje ili berbe. Uglavnom su namijenjeni za potrošnju u svježem stanju. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati nektarina i kako se treba čuvati?

Svježe nektarine na detaljnom prikazu

Nektarine se uglavnom jedu sirove i svježe sa ili bez kore. Kao dodatak voćnim salatama, sladoledu, jelima od mladog sira ili kao preljev za torte, nektarina je dobila trajno mjesto na jelovniku. Također se koristi u obliku sokova ili kao slatko i marmelada. Ako nektarine još moraju sazrijeti, najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi. Međutim, zrele nektarine treba brzo jesti, jer mogu brzo istrunuti.


Sastojci

Čega ima u nektarini

Nektarine su zdrave: One su bogate važnim vitaminima i mineralima. Sadrže vitamin B, vitamine C i A, kao i kalcij, željezo i kalij, sve hranjive tvari za netaknut imunološki sustav. Također se koriste za detoksikaciju i pročišćavanje krvi te pospješuju cirkulaciju krvi.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 53 kcal

Ugljični hidrati: 12,4 g

Bjelančevine: 0,9 g

Masti: 0,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 73 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 8 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 4 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 270 mg

Magnezij: 13 mg

Natrij: 9 mg