Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Masline: Plod s dugom poviješću

Diljem svijeta ima čak 300 sorti maslina. Boja masline označava stupanj zrelosti. U početku je svaka maslina zelena, zatim nastavlja dozrijevati, postaje ljubičasta, a tek na samom kraju crna. Masline ubrane kada su već zelene ili ljubičaste čvršće su i tvrđe od crnih.

Dobro je znati

Maslina ima ova različita svojstva 

Masline na detaljnom prikazu

Masline su mali koštuničavi plodovi veličine glavice prsta koji sadrže nejestivu, tvrdu košticu. Pulpa nalik na gumu iznimno je izdašna i stoga je idealna kao sastojak za razna jela. Posebno treba istaknuti visoku nutritivnu vrijednost koju imaju zrele masline. Koštunica je puna važnih vitamina i minerala te sadrži niz esencijalnih makronutrijenata koji savršeno zaokružuju nutritivnu vrijednost masline. Masline dolaze u maloprodaju ili zelene ili u crno-ljubičastom stanju. Ukiseljeni plodovi masline obično se prodaju bez koštica.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe maslina?

Maslina se spominje već u Bibliji, gdje golub donosi Noi maslinovu grančicu nakon potopa, govoreći mu da se zemlja ponovno pojavila. Podrijetlo masline seže u Srednju Aziju, gdje se prvi put uzgajala, a odatle se polako proširila na istočni Mediteran. Danas se, međutim, maslina uzgaja gotovo na cijelom Mediteranu. Danas su Italija, Španjolska, Grčka, Libanon i Turska glavne zemlje izvoznice maslina i proizvoda od maslina. Maslinama je potrebna mediteranska do vruća i suha klima da bi uspjele, ali se mogu uzgajati i u sjevernijim krajevima kao što su južni dijelovi Austrije i jugozapadna Njemačka. Međutim, urod ovdje nije ni približno tako visok kao kod maslina u mediteranskoj regiji.


Sezona

Kad je sezona masline?

Masline preferiraju vruću i suhu klimu i stoga najbolje sazrijevaju tijekom ljetnih mjeseci. Kad prođu ljetni mjeseci, mogu se brati u jesen. Sezona za masline je dakle od listopada do prosinca. Dok se za masline južno od Alpa koriste složene metode berbe, ručna berba je dovoljna za plantaže s nižim prinosom iznad alpske granice. U maloprodaji su pak zrele masline dostupne tijekom cijele godine. Radi boljeg očuvanja, masline se često kisele u ulju ili salamuri.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati maslina i kako se treba čuvati?

Masline na detaljnom prikazu

Plodovi masline mogu se jesti sirovi ili se prodaju u konzerviranom stanju. Masline se koriste i kao ukusan sastojak u mediteranskim jelima i salatama. Druga velika upotreba masline je u proizvodnji maslinovog ulja, koje je maslinova mast, hladno prešana i prerađena u ulje.

Masline je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu, zaštićeno od svjetlosti. U najboljem slučaju, masline su nakon otvaranja još uvijek u posudi koja se može zatvoriti. U optimalnim uvjetima masline se otvorene mogu držati oko dva tjedna.


Recepti

Što možeš pripremiti od maslina


Sastojci

Čega ima u maslini

Maslini se pripisuju brojni pozitivni zdravstveni učinci, zbog čega se preporučuje redovita konzumacija. Za to su uglavnom zaslužne nezasićene masne kiseline sadržane u maslini, koje su dobre za kardiovaskularni sustav i time produljuju život. Nadalje, masline sadrže brojne gorke tvari koje imaju antibakterijski učinak i potpomažu detoksikacijsku funkciju jetre. Masline su također korisne kod gihta.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 115 kcal

Ugljični hidrati: 6 g

Bjelančevine: 0,8 g

Masti: 11 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,02 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 96 mg

Željezo: 3,3 mg

Kalij: 8 mg

Magnezij: 4 mg

Natrij: 735 mg