Masline: Plod s dugom poviješću
Diljem svijeta ima čak 300 sorti maslina. Boja masline označava stupanj zrelosti. U početku je svaka maslina zelena, zatim nastavlja dozrijevati, postaje ljubičasta, a tek na samom kraju crna. Masline ubrane kada su već zelene ili ljubičaste čvršće su i tvrđe od crnih.
Maslina ima ova različita svojstva
Masline su mali koštuničavi plodovi veličine glavice prsta koji sadrže nejestivu, tvrdu košticu. Pulpa nalik na gumu iznimno je izdašna i stoga je idealna kao sastojak za razna jela. Posebno treba istaknuti visoku nutritivnu vrijednost koju imaju zrele masline. Koštunica je puna važnih vitamina i minerala te sadrži niz esencijalnih makronutrijenata koji savršeno zaokružuju nutritivnu vrijednost masline. Masline dolaze u maloprodaju ili zelene ili u crno-ljubičastom stanju. Ukiseljeni plodovi masline obično se prodaju bez koštica.
Odakle izvorno potječe maslina?
Maslina se spominje već u Bibliji, gdje golub donosi Noi maslinovu grančicu nakon potopa, govoreći mu da se zemlja ponovno pojavila. Podrijetlo masline seže u Srednju Aziju, gdje se prvi put uzgajala, a odatle se polako proširila na istočni Mediteran. Danas se, međutim, maslina uzgaja gotovo na cijelom Mediteranu. Danas su Italija, Španjolska, Grčka, Libanon i Turska glavne zemlje izvoznice maslina i proizvoda od maslina. Maslinama je potrebna mediteranska do vruća i suha klima da bi uspjele, ali se mogu uzgajati i u sjevernijim krajevima kao što su južni dijelovi Austrije i jugozapadna Njemačka. Međutim, urod ovdje nije ni približno tako visok kao kod maslina u mediteranskoj regiji.
Kad je sezona masline?
Masline preferiraju vruću i suhu klimu i stoga najbolje sazrijevaju tijekom ljetnih mjeseci. Kad prođu ljetni mjeseci, mogu se brati u jesen. Sezona za masline je dakle od listopada do prosinca. Dok se za masline južno od Alpa koriste složene metode berbe, ručna berba je dovoljna za plantaže s nižim prinosom iznad alpske granice. U maloprodaji su pak zrele masline dostupne tijekom cijele godine. Radi boljeg očuvanja, masline se često kisele u ulju ili salamuri.
Za što se može upotrebljavati maslina i kako se treba čuvati?
Plodovi masline mogu se jesti sirovi ili se prodaju u konzerviranom stanju. Masline se koriste i kao ukusan sastojak u mediteranskim jelima i salatama. Druga velika upotreba masline je u proizvodnji maslinovog ulja, koje je maslinova mast, hladno prešana i prerađena u ulje.
Masline je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu, zaštićeno od svjetlosti. U najboljem slučaju, masline su nakon otvaranja još uvijek u posudi koja se može zatvoriti. U optimalnim uvjetima masline se otvorene mogu držati oko dva tjedna.
Čega ima u maslini
Maslini se pripisuju brojni pozitivni zdravstveni učinci, zbog čega se preporučuje redovita konzumacija. Za to su uglavnom zaslužne nezasićene masne kiseline sadržane u maslini, koje su dobre za kardiovaskularni sustav i time produljuju život. Nadalje, masline sadrže brojne gorke tvari koje imaju antibakterijski učinak i potpomažu detoksikacijsku funkciju jetre. Masline su također korisne kod gihta.
kcal: 115 kcal
Ugljični hidrati: 6 g
Bjelančevine: 0,8 g
Masti: 11 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,08 mg
Vitamin B6: 0,02 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 96 mg
Željezo: 3,3 mg
Kalij: 8 mg
Magnezij: 4 mg
Natrij: 735 mg