Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Breskva: nema ljeta bez nje!

Aromatičnog mirisa, baršunasta kao paperje i sočno slatkastog okusa - breskve su ljeti u punoj sezoni. Bliske srodnice marelica, nektarina i badema, one imaju odličan okus i sadrže značajne količine provitamina A, kalija i kalcija. 

Dobro je znati

Breskva ima raznolika svojstva

Svježa breskva na detaljnom prikazu

Breskva, poznata je i kaoperzijska jabuka i plod je obitelji ruža. Površina joj je baršunasto mekana, a unutar ploda se nalazi jezgra, tj. koštica, zbog čega ona predstavlja vrstu koštuničavog voća. Breskve rastu na malim stablima koje su obično visoke od dva do šest metara i njihove grane su ravne i nezarasle lišćem. Ukusni plodovi obično su okruglog oblika, narastu do deset centimetara, a unutrašnjost im se sastoji od sočne pulpe i jezgre.

Nevjerojatna raznolikost

Pojedine sorte razlikuju se po boji svoje pulpe. Najpoznatije od njih su Red Haven žutog mesa i bijelo-žuti South Haven. Prilično rijetka sorta je vinogradska breskva. Mala je i crvena i ima posebnu aromu. Sada postoji do 3 000 različitih sorti breskve.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu breskve?

Breskva izvorno dolazi iz južne Kine, gdje je i uzgojena. Kasnije je iz Perzije došla u Grčku i dalje u Europu. Danas breskve rastu u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Južnoj Americi, SAD-u i Južnoj Africi. Ipak, najveći proizvođač breskve i dalje je Kina. Druga je Italija, a slijede je Grčka i Španjolska. U Europi su Španjolska, Italija i Grčka među glavnim dobavljačima breskvi.


Sezona

Kad je sezona breskve?

Vrhunac sezone za breskve je od svibnja do rujna. Zatim se one beru u toplim mediteranskim zemljama.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati breskve i kako se trebaju čuvati?

Svježa breskva na detaljnom prikazu

Zbog svog slatkog i aromatičnog okusa, breskve se obično koriste svježe kao voće. Međutim, prikladne su i za upotrebu u desertima ili drugim slatkim jelima. Druga praktična varijanta je zamrzavanje pulpe breskve, koje se postiže pasiranjem voćne pulpe. Druge ukusne mogućnosti su kompot, marmelada i žele od zrelih breskvi.

Breskve možete kupiti i u konzervama. One su jednako dobrog okusa i imaju duži rok trajanja od svježe verzije. Bilo kao voćni kolač, voćna salata ili u toplim jelima - nema granica mašti kada koristite breskve. 

Kako čuvati breskve

Breskve u hladnjaku mogu duže ostati svježe. Prerađena u pulpu, breskva se može i dobro zamrznuti. Da biste to učinili, pulpa se najprije mora pasirati. Marmelada i žele od breskve drugi su oblik konzerviranja.


Sastojci

Čega ima u breskvama

Breskve su bogate hranjivim tvarima koje su našem tijelu potrebne da ostanemo u formi i zdravi. Te hranjive tvari uključuju vitamin C, magnezij, kalcij i kalij. No, breskve sadrže i puno fruktoze.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 42 kcal

Ugljični hidrati: 8,9 g

Bjelančevine: 0,8 g

Masti: 0,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 15 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 10 mg

Vitamin E: 1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 8 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 194 mg

Magnezij: 9 mg

Natrij: 1 mg