Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Jabuka: nutritivna vrijednost, sezona jabuka & recepti

Termin jabuka (Malus) obuhvaća različite jabučaste voćke koje rastu na drveću i na grmlju u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi. Uzgojem hibrida došlo se do tisuća različitih sorta jabuka.

Dobro je znati

Jabuka ima raznolika svojstva 

Svježa jabuka na detaljnom prikazu

Jabuka je okruglog do ovalnog oblika, raste na drvetu jabuke i pretežno je zelenkasto-crvenkaste boje. Ovisno o fazi i stupnju zrelosti, boja jabuke može varirati. Cvjetovi drveta jabuke su ružičasti i mirisni. Jabuke se beru relativno rano za daljnju preradu. Na taj način, tijekom transporta do prodavača, one dosežu konačnu fazu zrenja. Vjeruje se da na svijetu ima oko 20.000 različitih sorti jabuka. Jabuke sadrže puno važnih vitamina i elemenata u tragovima, ali samo oko 60 kilokalorija.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe jabuka?

Jabuka ima dugu povijest. Prva pojava drveta jabuke pripisuje se području Azije. Kaže se da je drvo jabuke uvezeno u Europu još tijekom drevnih vremena. Onda, u vrijeme srednjega vijeka, ona je postala redovita pojava u vrtovima središnje Europe. Današnja kultivirana jabuka pripada obitelji ruža.


Sezona

Kad je sezona jabuka?

Vrijeme branja jabuke je od kolovoza do listopada.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati jabuka i kako se treba čuvati?

Svježa jabuka na detaljnom prikazu

Kao voće za užinu između obroka ili za kolač - jabuka ima puno primjena. Ona je jako popularna i većinom se vrlo lako vari. Ona ima jako dobre odlike za kuhanje u kompotu ili pireu, jer pektin koji ona sadrži djeluje kao konzervans i sredstvo za želiranje.

Jabuke se obično dobro čuvaju i koriste se različiti metodi čuvanja. Na prirodno zrenje jabuke utječe gas eten . To se može svrhovito kontrolirati putem kontroliranog čuvanja, tako da se jabuke mogu plasirati na tržište tijekom cijele godine bez problema.   Sastojci

Ovo se nalazi u jabuci

Svježa jabuka na detaljnom prikazu

Jedna jabuka sadrži oko 30 vitamina i otprilike isto toliko minerala i elemenata u tragovima - oni uključuju provitamin A, vitamine B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, kao i niacin i folnu kiselinu. Jedna jabuka može pokriti 60 posto dnevne potrebe za vitaminom C. Posebice sorte bogate vitaminima Jonagold, Boskop i Ontario sadrže hranjive materije u posebno visokim koncentracijama. Jabuke također mogu sniziti razinu kolesterola - posebice kad se jedu svakodnevno jedno dulje vrijeme. Pošto jabuke sadrže puno vlakana, one vas isto tako lako i zasite.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 54 kcal

Ugljični hidrati: 11,4 g

Bjelančevine: 0,3 g

Masti: 0,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 6 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 12 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 7 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 122 mg

Magnezij: 6 mg

Natrij: 3 mg