Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mušmula: slatko aromatično voće

Mušmula je lijepo drvo s raznovrsnim, ukusnim plodovima. Oni se uglavnom koriste za želee i marmelade. Ali se jedu i sirovi. Stablo voli vlažno, ilovasto tlo, naraste do prosječne visine od 4,5 metara i ima raširen rast. 

Dobro je znati

Mušmula ima ova različita svojstva 

Svježe mušmule na detaljnom prikazu

Mušmula pripada obitelji ruža i cvjeta od svibnja do lipnja od bijele do ružičaste boje. Pojedinačni cvjetovi imaju promjer do četiri centimetra. Karakteristični su listići zaostali nakon cvatnje, koji izgledaju kao male krunice. Duguljasti, filcani listovi stabla mušmule su na vrhu tamnozeleni, s donje strane svjetliji, a u jesen postaju crvenkastosmeđi. Mlade grančice su također dlakave i ponekad mjestimično pocrne. Kora na deblima i granama mušmule ima tendenciju guljenja. Okrugli plodovi imaju crvenkastosmeđu, pomalo kožastu i grubu koru.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mušmula?

Mušmula potječe iz jugoistočne Europe i Azije (Kavkaz i Perzija). Kasnije je s Rimljanima došla u Europu i tamo se uzgajala. Mušmula je još u srednjem vijeku bila cijenjeno voće. Danas potražnja za njima nije toliko velika. Plodovi koji nam dolaze uglavnom su iz Jugoistočne Azije.


Sezona

Kad je sezona mušmule?

Mušmula se bere od kraja listopada, osobito u Jugoistočnoj Aziji.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati mušmula i kako se treba čuvati?

Svježe mušmule na detaljnom prikazu

Mušmule se mogu jesti sirove. Da biste to učinili, morate ih otvoriti, ukloniti sjemenke i izrezati njihovo meso na komade veličine zalogaja ili ih jednostavno žlicom izvaditi iz ljuske. Ali idealni su i uz jabuke i kruške za pripremu marmelada, kompota ili voćnog pirea. Mušmule ukiseljene u octu i šećeru su delikatesa. Druga varijanta je brašno od mušmule. Dobiva se od sušene mušmule i sadrži dosta škroba.

Ovako treba čuvati mušmule

Mušmule je potrebno neko vrijeme čuvati. Da biste to učinili, moraju biti položeni u jednom sloju, s okcem prema dolje. Na primjer, kao skladišni prostor može poslužiti polica u hladnom podrumu, ali ih je najbolje pohraniti na sloj kvarcnog pijeska , gdje plodovi mušmule mogu postati potpuno zreli i jestivi. To traje oko dva do tri tjedna. Plod je zreo kada mu je pulpa postala nalik na tijesto. Tada ima sladak i aromatičan okus. 


Sastojci

Čega ima u mušmuli

Mušmule, bogate šećerom, sadrže mnogo vitamina i minerala, posebno kalija. Smatraju se vrlo zdravim. Prisutni tanini mogu se koristiti u slučaju poremećaja probavnog sustava. Mušmula također sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana poput pektina. Mušmula ima protuupalni i diuretski učinak. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 44 kcal

Ugljični hidrati: 10,6 g

Bjelančevine: 0,5 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 133 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,04 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 30 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 250 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 6 mg