Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Dunje: zlatne i aromatične

Dunje su koštuničavo voće i tu se pravi razlika između jabučaste i kruškaste dunje. Jabučaste dunje imaju prilično trpki okus, dok kruškaste dunje karakterizira blag okus. Samo stablo dunje također se može usporediti sa stablom jabuke ili kruške. Ona botanički pripada obitelji ruža.

Dobro je znati

Dunja ima ova različita svojstva 

Svježe dunje na detaljnom prikazu

Dunja pripada obitelji koštuničavog voća. To voće se uzgaja u vidu stabla ili grma. Za prve plodove mladom stablu može proći i do četiri godine. Dunja ima zlatnožutu boju. U pulpi se nalaze tvrde jezgre. Dunja ima ugodan, intenzivan miris. Okružena je blago vunastom korom. 

Čega ima u dunji

Dunja je bogata vitaminom C, osim toga sadrži željezo, fluor, tanine, kalij, bakar, mangan, natrij, pektin i cink u obilnim količinama. Zbog visokog sadržaja vitamina, minerala i elemenata u tragovima, dunja se često koristi u prirodnoj medicini kao i u preradi hrane.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe dunja?

Dunje izvorno poječu s istočnog Kavkaza i Zakavkazja. Kasnije su se uzgajale i u Turskoj, i čak u Afganistanu. U srednjoj Europi pojavljuju se od 9. stoljeća. Tamo su rasle uglavnom u toplijim vinogradarskim krajevima. Danas dunje dolaze iz Azije i Europe. Međutim, većina dunja se bere u Uzbekistanu. Drugi najveći proizvođač je Turska, nakon koje slijedi Kina i zatim Iran.


Sezona

Kad je sezona dunje?

Plodovi se beru u kasnu jesen, odnosno od listopada do sredine studenog. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati dunja i kako se treba čuvati?

Svježe dunje na detaljnom prikazu

Dunje obično imaju prilično gorak okus kada su sirove. Stoga su najprikladnije za preradu u marmelade i želee. Koriste se i za izdašna jela kao što su janjeći tajine ili orijentalno pirjana teletina. Priprema se na isti način kao i jabuke ili kruške, ali se najprije mora istrljati vunasta kožica. 

Ovako dunje ostaju svježe

Dunje imaju vrlo osjetljivu vanjsku koru, pa se lako oštete. Za optimalno skladištenje, dunje treba stoga postavljati mekano i u jednom sloju. Ako se postupa pažljivo, mogu se čuvati nekoliko mjeseci na hladnoj temperaturi. Dunje nisu osjetljive na hladnoću.


Sastojci

Čega ima u dunji

Svježe dunje na detaljnom prikazu

Dunja je bogata vlaknima i pozitivno djeluje na crijeva. Dunje sadrže mnoge važne vitamine i minerale kao što su željezo, cink, kalij i natrij. Ona je također niskokalorična, s oko 40 kilokalorija na 100 grama.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 38 kcal

Ugljični hidrati: 7,3 g

Bjelančevine: 0,4 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 6 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,04 mg

Vitamin C: 14 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 10 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 183 mg

Magnezij: 8 mg

Natrij: 2 mg