Mirabela: slatka delikatesa
Mirabele, poznate i kao žute šljive, koštuničavo su voće koje se uzgaja u Maloj Aziji. Od 1490. uzgaja se u najvećem proizvodnom području, u francuskoj regiji Lorraine. Ondje se svake godine ubere 18 000 tona i time 80 posto svjetske proizvodnje ovog slatkog voća. Ostala područja uzgoja mogu se naći u srednjoj i južnoj Europi, kao i u sjevernoj Africi.
Mirabela ima ova različita svojstva
Mirabela je podvrsta šljive , a poznata je i kao žuta šljiva. Plod joj je velik oko tri centimetra, kuglastog oblika, žute ili zelene boje. Slatka pulpa sadrži tvrdu jezgru koja se lako uklanja. Mirabele se beru od srpnja do rujna, ovisno o klimi.
Ovako raste mirabela
Kako bi razvile svoju punu aromu, mirabela treba više sunca nego šljive ili damsone, a vrlo je važna i vrsta tla. Drvo najbolje raste na toplom pjeskovitom tlu koje se ne smije osušiti. U proljeće, stablo mirabele, koje je bez trnja, otvara more bijelih cvjetova. Tradicionalno, plodovi se beru protresanjem stabla. Hvataju se mrežom razvučenom ispod stabla da ne bi dobile uboje.
Odakle izvorno potječe mirabela?
Mirabela potječe iz Male Azije i sjeverne Perzije. Vjerojatno je nastala križanjem šljive i trešnje ili šljive i trnjine, tako se pretpostavlja. Danas mirabela raste u srednjoj i južnoj Europi, a bere se čak i u sjevernoj Africi. Međutim, velik dio berbe dolazi iz Lorraine, područja u sjeveroistočnoj Francuskoj.
Kada je sezona mirabele?
Mirabele se beru u kasno ljeto i traju od srpnja do rujna.
Za što se može upotrebljavati mirabela i kako se treba čuvati?
Mirabele su ukusno slatkaste kao voće. Idealne su i za pripremu marmelade, kompota ili soka. Mirabele se također koriste u kolačima i tortama, desertima, smoothiejima i kao suho voće. Mirabela je poznata i kao voćna rakija. Mirabele se najbolje čuvaju ohlađene. U hladnjaku će se čuvati do tri dana. Budući da su mirabele osjetljivo voće, treba ih što prije jesti svježe. Osim toga, to voće se može zamrznuti.
Čega ima u mirabeli
Mirabele sadrže posebno veliku količinu kalija, odnosno 230 miligrama na 100 grama. Kalij je esencijalni mineral. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, što smanjuje rizik od moždanog udara. Dakle, ako redovito jedete mirabele, možete ojačati svoje srce i živce i prirodno suzbiti probleme.
kcal: 67 kcal
Ugljični hidrati: 15 g
Bjelančevine: 0,7 g
Masti: 0,2 g
Vitamin A: 42 µg
Vitamin B1: 0,06 mg
Vitamin B2: 0,04 mg
Vitamin B6: 0,05 mg
Vitamin C: 7 mg
Vitamin E: 0,5 mg
Kalcij: 12 mg
Željezo: 0,5 mg
Kalij: 230 mg
Magnezij: 15 mg
Natrij: 0 mg