Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mirabela: slatka delikatesa

Mirabele, poznate i kao žute šljive, koštuničavo su voće koje se uzgaja u Maloj Aziji. Od 1490. uzgaja se u najvećem proizvodnom području, u francuskoj regiji Lorraine. Ondje se svake godine ubere 18 000 tona i time 80 posto svjetske proizvodnje ovog slatkog voća. Ostala područja uzgoja mogu se naći u srednjoj i južnoj Europi, kao i u sjevernoj Africi.

Dobro je znati

Mirabela ima ova različita svojstva 

Svježe mirabele na detaljnom prikazu

Mirabela je podvrsta šljive , a poznata je i kao žuta šljiva. Plod joj je velik oko tri centimetra, kuglastog oblika, žute ili zelene boje. Slatka pulpa sadrži tvrdu jezgru koja se lako uklanja. Mirabele se beru od srpnja do rujna, ovisno o klimi.

Ovako raste mirabela

Kako bi razvile svoju punu aromu, mirabela treba više sunca nego šljive ili damsone, a vrlo je važna i vrsta tla. Drvo najbolje raste na toplom pjeskovitom tlu koje se ne smije osušiti. U proljeće, stablo mirabele, koje je bez trnja, otvara more bijelih cvjetova. Tradicionalno, plodovi se beru protresanjem stabla. Hvataju se mrežom razvučenom ispod stabla da ne bi dobile uboje. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mirabela?

Mirabela potječe iz Male Azije i sjeverne Perzije. Vjerojatno je nastala križanjem šljive i trešnje ili šljive i trnjine, tako se pretpostavlja. Danas mirabela raste u srednjoj i južnoj Europi, a bere se čak i u sjevernoj Africi. Međutim, velik dio berbe dolazi iz Lorraine, područja u sjeveroistočnoj Francuskoj.


Sezona

Kada je sezona mirabele?

Mirabele se beru u kasno ljeto i traju od srpnja do rujna.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati mirabela i kako se treba čuvati?

Svježe mirabele na detaljnom prikazu

Mirabele su ukusno slatkaste kao voće. Idealne su i za pripremu marmelade, kompota ili soka. Mirabele se također koriste u kolačima i tortama, desertima, smoothiejima i kao suho voće. Mirabela je poznata i kao voćna rakija. Mirabele se najbolje čuvaju ohlađene. U hladnjaku će se čuvati do tri dana. Budući da su mirabele osjetljivo voće, treba ih što prije jesti svježe. Osim toga, to voće se može zamrznuti.


Sastojci

Čega ima u mirabeli

Mirabele sadrže posebno veliku količinu kalija, odnosno 230 miligrama na 100 grama. Kalij je esencijalni mineral. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, što smanjuje rizik od moždanog udara. Dakle, ako redovito jedete mirabele, možete ojačati svoje srce i živce i prirodno suzbiti probleme.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 67 kcal

Ugljični hidrati: 15 g

Bjelančevine: 0,7 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 42 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 7 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 230 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 0 mg