Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Vanilija: slatka mahuna

Znaš li da je kod mahune vanilije riječ o jedinom jestivom plodu orhideje? Ta „prava vanilija” zbog dugotrajnog je procesa proizvodnje jedan od najskupljih začina na svijetu. Od sadnje do prodaje može proteći razdoblje od četiri do pet godina. 

Dobro je znati

Vanilija ima ova posebna svojstva 

Vanilija u detaljnom prikazu

Kod biljke vanilije riječ je o orhideji koja izvorno potječe iz Meksika i koja može narasti do visine od 15 metara. Danas se u području oko Indijskog oceana uzgaja posvuda gdje prosječna temperatura iznosi između 21 i 31 Celzijeva stupnja. U tu su svrhu biljki orhideje potrebni visok udio vlage u zraku, uravnotežen omjer sunčeva svjetla i sjene te tlo koje je bogato organskim tvarima. Vanilija podaruje slasticama intenzivnu aromu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe vanilija?

Ukupno postoji više od 150 vrsta vanilije, pri čemu mjesto rasta određuje naziv vanilije. Vanilija izvorno potječe iz Meksika i stoga se smatra meksičkom vanilijom, koja ima blag i slatkast okus. Poznata je i burbonska vanilija, koja ima intenzivno-aromatičan okus te potječe s otoka Bourbon, pretežito iz Madagaskara. Vanilija s Tahitija smatra se „kraljicom vanilije”, a uzgaja se na istoimenu otoku Tahiti u Francuskoj Polineziji. Ona je četiri puta podatnija od burbonske vanilije, ima intenzivniju aromu i cvjetni miris.


Sezona

Kada je sezona vanilije?

Da biljka vanilije prvi put donese plod mogu proteći do četiri godine. Čim orhideja procvate, mora se ručno oprašiti. Otprilike pola godine nakon oprašivanja dozrijevaju prve mahune. One se beru neposredno prije dozrijevanja. U tomu se stanju plodovi još ne odlikuju karakterističnom aromom. Tek će nakon složenih radnih procesa, kao što su tretiranje vodenom parom i naknadna fermentacija u zrakonepropusnim spremnicima, mahune sazrijeti u poznate, crno-smeđe mahune vanilije.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati vanilija i kako se treba čuvati?

Vanilija u detaljnom prikazu

Vanilija se prvenstveno upotrebljava u prehrambenoj industriji. Ovaj se začin upotrebljava kako tijekom kuhanja tako i tijekom pečenja te pojačava vlastiti okus hrane, a usto neutralizira oštrinu ili kiselinu. Vanilija se pri tome može upotrebljavati ne samo za slatke proizvode, već i za krepka jela. Kada se mahuna vanilije čuva na hladnom i tamnom mjestu zaštićena od zraka, imat će rok trajanja od najmanje tri godine. Pri tome bi se najbolje morala čuvati u staklenim cjevčicama u kojima se i prodaje. Odbačene mahune vanilije upotrebljavaju se u parfemskoj industriji za proizvodnju tinktura, infuzija ili parfema.


Recepti

Što možeš pripremiti od vanilije


Sastojci

Ovo se nalazi u vaniliji

Već su drevni Azteci vaniliju upotrebljavali kao ljekovito sredstvo jer začin ima protuupalno djelovanje koje usto ublažava bolove. Osim toga, vanilija potiče proizvodnju hormona sreće serotonina, zbog čega pozitivno utječe na raspoloženje. Međutim, ne ublažava samo stres i nemir, već može pomoći i pri mršavljenju: ova aroma utječe na centar za glad i tako sprječava nagle izljeve gladi. Pleme Totonaka vaniliju je upotrebljavalo i kao afrodizijak.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 288 kcal

Ugljikohidrati: 13 g

Bjelančevine: 0,1 g

Masti: 0,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 11 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 148 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 9 mg