Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Proizvodi od žitarica: važna namirnica

Bez obzira na to je li riječ o tjestenini, žitnim pahuljicama, kruhu ili pecivima: žitarice i proizvodi od žitarica sveprisutni su u našoj prehrani. Ostali su proizvodi od žitarica brašno, škrob, griz, mekinje, bulgur, prekrupa, krupica i pahuljice. Što se više zrna nalazi u mljevenom proizvodu, to se u dobivenoj hrani mogu naći vrjedniji sastojci.

Dobro je znati

Proizvodi od žitarica imaju ova posebna svojstva

Proizvodi od žitarica vjerojatno su najvažnija prehrambena namirnica za ljude. Raznolikost ovih proizvoda je golema. Pšenica, ječam, raž, kukuruz, zob, proso i pir mogu se u najvećoj mjeri prepoznati već u neobrađenu obliku; što se više prerađuju, to je manje izgledno da se mogu identificirati kao sastojci u hrani.

Različiti proizvodi od žitarica u detaljnom prikazu

Koliko vrsta kruha postoji?

Kada je riječ o kruhu, postoje regionalne i sezonske varijacije, ali se mogu napraviti grube podjele: pšenični kruh, raženi kruh, miješani pšenični i raženi kruh, hrskavi kruh, zatim i nešto posebniji kruh, poput kruha od tri zrna, kruha od četiri zrna, zobenog kruha, kukuruznog kruha, kruha od heljde, kruha s grožđicama, kruha sa začinima ili kruha od svježeg sira. Brojne su vrste kruha osmislili pekari i nije svaki kruh dostupan u svakoj pekari. Postoji otprilike 300 vrsta kruha. 

Što se smatra pekarskim proizvodom?

Pekarski proizvodi obično uključuju kruh i peciva, ali i kolačiće, peciva koja sadrže alkohol – to uključuje, na primjer, kolače koji sadrže alkohol ili kolačiće s alkoholom – trajna peciva i jela od lisnatog tijesta. Trajna peciva obuhvaćaju kekse, medenjake, kekse poput florentinaca, napolitanke, slane kekse, dvopek, krekere i grickalice.

Raznolikost proizvoda od žitarica

Uz već spomenute proizvode, žitarice se upotrebljavaju i za izradu grisa, žitnih pahuljica, prekrupe, kave u zrnu, slada i tjestenine. Proizvodi od žitarica važan su dio ljudske prehrane i u njima se zapravo može uživati ​cijeli dan: od doručka sve do večere.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu proizvodi od žitarica?

Kukuruz je podrijetlom iz Latinske Amerike, većina ostalih žitarica potječe iz Mezopotamije, a riža se uzgajala u Kini. Sve vrste žitarica u međuvremenu su dosegle svjetsku distribuciju.


Sezona

Kada je sezona proizvoda od žitarica?

Zbog roka trajanja i čuvanja, proizvodi od žitarica dostupni su tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati proizvodi od žitarica i kako se trebaju čuvati?

Različiti proizvodi od žitarica u detaljnom prikazu

Proizvodi od žitarica prikladni su za brojne prigode i mogu se jesti za doručak, ručak, večeru, ali i uz popodnevnu kavu – ovisno o tome o kojem je proizvodu riječ. Kruh i peciva često se jedu s različitim dodatcima. Slatki pekarski proizvodi poput keksa mogu se poslužiti uz kavu, a žitarice, brašno i pseudožitarice prikladni su kao prilog ili za pečenje. Tjestenina se, s druge strane, može preraditi u ukusna jela od tjestenine. Većinu proizvoda od žitarica treba čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu.Sastojci

Ovo se nalazi u proizvodima od žitarica

Hranjive tvari iz proizvoda od žitarica važan su dio prehrane. One pružaju ugljikohidrate, proteine, vitamine (osobito vitamine B), kao i mineralne tvari i elemente u tragovima poput cinka, magnezija i fosfora. Što se više zrna upotrebljava, to je veći udio vitamina i mineralnih tvari. Cjelovite žitarice također obiluju vlaknima. Proizvodi od cjelovitih žitarica imaju pozitivan utjecaj na zdravlje.